Sarnıç arazileri satışı iki başkanı karşı karşıya getirdi
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Sarnıç arazileri satışı iki başkanı karşı karşıya getirdi

Facebook'ta paylaş
2B sonrası satış işlemlerinde nihai sonuca yaklaşılırken bu kez de istenilen arsa rayiç bedelleri tartışmalara neden oldu. CHP’li Belediye Başkanı Şenol istenilen rakamların astronomik bulduğunu ifade eden basın açıklamasına tepki Ak Parti İlçe Başkanı Yılmaz’dan geldi. Yılmaz yaptığı açıklamada sorunun çözümünde vatandaşların lehine büyük indirimler sağlandığını söyledi.
04/11/2018 , 23:23:05

1990’lı yıllarda Todor Jivkov’un asimilasyon ve baskı politikalarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Bulgaristan Türkleri’nin çoğunlukla yaşadığı İzmir’in Gaziemir İlçesi Sarnıç Bölgesi’nde arsa-tapu sorunları kent gündeminin önemli konuları arasındaki yerini koruyor.

Kamuoyunda 2B olarak bilinen “Orman vasfını yitirmiş olan yerlerin üzerindeki işgalciye satışı”nı öngören Anayasa Değişikliği’nin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen bölgede oturan vatandaşların çilesi hala sürüyor. Anayasa değişikliğini içeren kanunda açıkça belirlenmiş olmasına karşın söz konusu alanların üzerindeki son işgalcisine satılması gerekirken ünlü bir holdingin itirazı ile mahkemelik olan bölümlerde söz konusu davanın sonucuna kadar işlemler askıya alınmıştı.

Bunun dışında kalan 2B arazilerinin doğrudan maliye hazinesine geçen arsaların vatandaşa devri ve satışında izlenen yol yeni tartışmalarında yolunu açtı.

Hazine arazilerin satışında doğrudan satışının yapılabildiği gibi benzer yerlerin satışının kolaylaştırılması adına belediye kanunun öngördüğü üzere ilgili belediyeye devri ve ardından da vatandaşlara belediye ile tapularının çıkarılması yöntemi de uygulanabiliyor.

Nitekim 1985 yılında çıkarılan İmar Affı Kanunu ile söz konusu işgalli hazine arazileri ilçe belediyelerine devredilmiş ardından yapılan imar ıslah planı çalışmaları sonrasında vatandaşlara tapuları iz bedel gibi çok düşük fiyatlar karşılığında devredilmişti.

2B arsaların satışında Maliye Bakanlığı’nın doğrudan satış yönteminin benimsenmesinin ardından söz konusu satışların gerçekleştirilebilmesi için Gaziemir İlçe Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan İlçe Takdir Komisyonu’nun belirlediği ve askıya çıkardığı fiyatlar geçtiğimiz yıl metrekaresi 600 lira ve üstü olarak ilan edilmişti.

Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre bu yıl güncellenen fiyatlar 800 lira civarına yükseldiği vatandaşlara gelen bilgilendirme yazılarında da belirtildi. Yapılan düzenlemeler sonucunda uygulanan yüzde 50 indirimle söz konusu fiyat metrekarede 400 liraya geriledi. Yönetmelik gereği peşin ödemelerde uygulanan yüzde 20 indirim ile söz konusu rakam metrekarede 320 lira olarak tespit edilerek vatandaşlara resmi yazı ile bildirildi.

Sarnıç’ta 400 metrekarelik bir arsa için hak sahibi vatandaştan peşinde 129 bin 123 lira talep edilirken, yarısı peşinde bu rakam 145 bin 163’e, beş yıllık vade ile ödenmesi halinde söz konusu ödenecek rakamın 161 bin 400 lira talep edildi. Resmi yazının hak sahibine ulaşmasından sonra üç ay içinde başvuru yapmaması durumunda ise hak sahipliğinin son bulacağı vatandaşlara tebliğ edildi.

Hak sahiplerinden bir bölümü sosyal medya üzerinden istenilen rakamların yüksekliğinden yakındı. Tepkilerini dile getirdi. Sosyal medyada yapılan yorumlar sonrasında siyasiler de yaptığı açıklamalarla tartışmaları da alevlendirdi.

Gaziemir’in CHP’li Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol yaptığı yazılı açıklamada uygulanan yöntemi ve fiyatların astronomik olduğunu ifade ederek tepki gösterdi.

Şenol’un eleştirilerine Ak Parti Hükümeti’nin Gaziemir’deki yerel temsilcisi konumundaki Ak Parti Gaziemir İlçe Başkanı Nazmi Yılmaz’dan tepki geldi. Yılmaz Şenol’u bugüne kadar soruna duyarsız kalmakla eleştirirken yaptığı açıklamaların yaklaşan yerel seçimler nedeniyle koltuğunu kaybetme telaşından kaynaklandığını iddia etti.

İki başkanı karşı karşıya getiren açıklamalar peş peşe geldi.

İşte o açıklamalar;

“Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol:

Söz konusu arsalar Gaziemir’in merkezindeki imarlı arsalar ile bir tutulamaz.

Gaziemir’de ağırlıklı olarak Bulgaristan göçmeni soydaşlarımızın yaşadığı Sarnıç’ta 15 bin vatandaşımızı ilgilendiren 2B arazilerinin kullanıcılara satışıyla ilgili karar çıkmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Defterdarlığı metrekare başına belirlenen rakamları ilan etmiştir.

Maliye Bakanlığı’ndan alınarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlayan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı hazine arazileri satış rakamını kabul etmiyor, yetkilileri yeni bir düzenleme yapmaya davet ediyorum!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkartılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun gereği vatandaşlarımıza gönderdiği “tarımsal amaç dışı kullanılan taşınmazlara ait hesaplama tablosu” bölgede tedirginliğe neden olmuştur.

Yıllardır bölgede yaşayan vatandaşlarımızın arsaları ile ilgili sorunun çözülmesi gerektiğini gündeme getirmiş, bu konuda Belediye olarak Bakanlığa gerekli çözüm önerileri sunarak çağrıda bulunmamıza rağmen duyarsız kalan hükümet, bölgede yaşayan biz kamu kuruluşlarının görüşlerine başvurmadan aldığı karar ile satış rakamlarını sormadan, danışmadan ilan etmiştir.

Geçen yıl kaymakamlıkta askıya çıkartılan ve vatandaşın tepkileri nedeniyle durdurulan satış işlemleri için maksimum 600 TL belirlenmişken, Sarnıç’ta bir metrekare alan için belirlenen rakam bazı yerlerde 830’ye kadar çıkartılmıştır. 

Vatandaşlarımızın evlerinin, arsalarının yeniden onlara satılmasını yanlış buluyorum. Bu konuyu ve daha önceki önerilerimizi defalarca iktidar partisinin temsilcilerine hem de hükümet yetkililerine aktarmamıza rağmen duyarsız kalmış, vatandaşın cebindeki paraya göz dikilmiştir.

Bakanlık istese, bu arazileri bedelsiz olarak ilçe belediyesine devredebilir. Bu arazileri bize verin, üzerine bir bedel eklemeden vatandaşlara verelim önerilerimize rağmen ne yazık ki onlar gereği yapılmadı. ‘Arazileri bize tahsis ettikleri anda, vatandaşlarımıza tapuları ile birlikte geri vereceğiz’ sözümün arkasında duruyor, yetkilileri yapılan bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Söz konusu arsaların Gaziemir’in merkezindeki imarlı arsalar ile bir tutulamaz.

Sarnıç’ta yaşayan vatandaşlarımızı siyaset yaparak etkilemeye çalışan, her seçim döneminde “sorunu çözüyoruz” diyenlerin,  süreci getirdiği noktaları görüyor, vatandaşlarımız için hayati önem taşıyan bu sorunu seçim malzemesi yapmak yerine ivedilikle çözülmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyorum.

 

Gaziemir halkı adına buradan soruyorum; şimdi ne oldu? Bu durumu nasıl izah edeceksiniz? Bu yapılan, ekonomik krizin ortasında ki vatandaşın cebindeki parasına göz dikmek değil midir?

Biz bunun hesabını soracağız. Hemşerilerim de elbette bunun hesabını sandıkta soracaktır. Derhal bu karardan vazgeçilmeli, belirlenen bedeller iptal edilmeli, gereken makul düzenleme yapılmalıdır.

 

Ak Parti Gaziemir İlçe Başkanı Nazmi Yılmaz:

Başkanı koltuk kaybetme korkusu sardı

 

İki dönemdir koltukta oturan Başkan Şenol kendi döneminin hesabını vermekte zorlanınca ya topu taca atıyor yada başını kuma gömüyor. Biz kendisine ‘2019 bütçe planında ilkokul çocuğunun bile yapmayacağı hataları neden yaptınız’ diyoruz. O bize Bakanlığının bir yıl önce açıkladığı rakamı 7’ye 8’e katlayıp bugün açıklanmış gibi söylüyor. Satış rakamları bugün değil yaklaşık 1 yıl önce açıklandı herkes teşekkür etti. Bu rakamlarda değişen hiçbir şey olmadı, sadece ve sadece bu rakamlara süresinde ödeyemeyen vatandaşlarımız için Tüfe artışı ilave ediliyor. İncelendiğinde bu çok rahat görülecektir.

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol sorunun çözümü için yaptığımız çalışmaların hiçbirini yerinde görmüş bile değil.

 

40 yıldır bu konuda Sarnıç halkı inim inim inlerken neredeydiniz? Bugüne kadar bu sorun aşama aşama çözülürken siz olayın neresinden tuttunuz? Acaba Sarnıç halkının böyle bir sorunu olduğunu biliyor muydunuz?  Biliyorduysanız çözme noktasında niye hiçbir şey yapmadınız? Halkımız bu sorunu asla çözmek istemediğinizi, her seçimde aynı bölgeye gidip çözüm vadi ile oy devşirdiğinizi biliyor. Oyuncağı elinden alınmış bir çocuk edasıyla bu kez umut tacirliği yapmak istiyorsunuz. Ama bu saatten sonra Sarnıçlı kardeşlerim bunu yemez.

 

Başkan Şenol yaptığını iddia ettiği çalışmaları ispata davet ediyorum. sayın başkan ‘Bize devredin bizde vatandaşa bedava devredelim’ demiş. Kime demiş ne zaman demiş hangi makamdan hangi yazıyla istemiş açıklasın merak ediyorum. Bu beyanatını okuyunca çok şaşırdım ve üzüldüm. Acaba sayın Başkanın yerine başkası mı bu açıklamayı yaptı diye düşündüm. Çünkü aynı teklifi defalarca biz kendisine yaptık. Yani Belediye olarak siz bize Vatandaşa bedelsiz devredeceğinize dair bir garanti verin bizde Bakanlıktan devrini sağlayalım teklifini yaptık, halen dönüş olmadı 1 yıldır da bizi komisyon kurduk, komisyon değerlendiriyor biz size haber vereceğiz gibi söylemlerle bekletiyor ve oyalıyorlar.

 

Başkan Şenol bugüne kadar Sarnıç halkına hangi hizmetleri verdi? Sayın başkan, İsmail Acar başkanımızdan sonra Sarnıç için hizmet ve sorunların çözümü noktasında ne yaptığınızı da açıklayabilirseniz sevinirim, çok merak ediyorum. Sarnıçlı vatandaşlarımız bugüne kadar Sarnıç için kimin hiçbir şey yapmadığını, yapmak içinde hiçbir çaba göstermediğini, Hatta 2/B nin dışında Yol düzenlemesi, trafik, toplu ulaşım, gölet, Piknik alanı, Çevre kirliliği, atıl olan belediye binası, altyapı ve çevre düzenlemesi ve benzer konularla ilgilide hiçbir şey yapılmadığını, bu sorunlarla ilgili taş üstüne taş konulmadığı gibi sorunların yumak gibi çoğalmasına sessiz ve çaresiz kalındığını herkes biliyor. Bu sorunların nasıl ve kimler tarafından çözüleceğini çok iyi bilen Sarnıç halkı, asıl bugüne kadar hiçbir şey yapmayanlara Sarnıç’ın varlığından bi haber olanlara, sandıkta gereken cevabı verecektir.

 

Gaziemir’in Sarnıç bölgesinde 40 yıldır süren 2B sorunu AK Parti döneminde çözülüyor.Sarnıç bölgesinde 40 yıldır süren 2B sorununa neşteri biz vurduk. Bölgenin sorununu iyi bilen birisi olarak il başkan yardımcılığım döneminde meşaleyi yaktık. İlk yapılan değerlendirmelerde metrekare fiyatları 1.000- 1.100 TL arasındaydı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla, Defterdarlık'ın rayiç bedelleri komisyon kurarak yeniden gözden geçirmesini sağladık. Daha sonra komisyon tarafından bu rakam 800- 850 TL arasında belirlendi. Yaptığımız itirazlar ve toplantılar sonucunda üç inceleme daha yapıldı. Geldiğimiz noktada, kanuni yüzde 50 indirim bedeli ile birlikte bu fiyatlar 290- 350 TL arasına indi.  Buna ayrıca yüzde 20 peşin ödeme indirimi de yapıldığında, vatandaşlarımız metrekaresine 230- 280 TL arasında bir bedel ödeyerek tapularına kavuşabilecekleri müjdesini bir yıl önce AK Parti İzmir Milletvekilimiz Atilla Kaya verdi. Hatta tarla hükmündeki arazilerin 85-110 TL’den verileceğini açıklayan Kaya, peşin ödeme indiriminden yararlanmak isteyenlere Halkbank tarafından uygun kredi imkanı sağlanacağını, ödemesini taksitle yapmak isteyene ise 5 yıllık faizsiz vade yapılacağını söyledi. Derdi olanlar dermanına kavuştu. 40 yıl sürmüş. Bir yıl önce alternatifler sunarak çözmüşüz. Bu fırsattan yararlanmayana kanunda çok açık yazar TÜFE oranında fiyat artışı olur. Burası muz cumhuriyeti değil ki Türkiye Cumhuriyeti! Kanun var nizam var. Bazı artışlara karşı hükümetimiz sert tedbirler alıyor. Bu konuda gerçekten bir mağduriyet var ise onu da çözmek boynumuzun borcudur.

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un halkın eleştirilerine cevap vermek ve özeleştiri yapmak yerine gündemi saptıracak karalamalar yapmasının düşündürücüdür. Daha yerel seçim kampanyası başlamadan iftira ve karalamalara başlanır ise bunun bir tek sebebi vardır. Olsa olsa koltuk kaybetme korkusudur. Buna da yapacak bir şey yok. Çünkü korkunun ecele faydası yok.”

 

 

 

    

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin