İZMİR’İN KENT ARŞİVİNE, ERCAN ÇOKBANKİR KATKISI
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
KÜLTÜR ve SANAT

İZMİR’İN KENT ARŞİVİNE, ERCAN ÇOKBANKİR KATKISI

Facebook'ta paylaş
İzmir’in tarihini işlendiği İzmir Kent Ansiklopedisi Birinci Cildi yayınlandı. Seçkin esere Gaziemirli Arkeolog Ercan Çokbankir’de 35 sayfalık katkı yaptı.
27/04/2019 , 11:45:58

Yeşilova Höyüğü’nde yapılan araştırmalar sonucunda 8500 yıllık tarihe sahip olan İzmir’i anlatan İzmir Kent Ansiklopedisi’nin Birinci Cildi yayınlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan eser, önemli isimler araştırmalarının toplandığı değerli bir kent bilgi kaynağı olarak Ahmet Priştina Kent Arşivi’ndeki raflarda yerini aldı.

İzmir Kent Ansiklopedisi’ne bir katkı da Gaziemirli Arkeolog Ercan Çokbankir’den geldi. Çokbankir, geçmişi 8500 yıl öncesine dayanan kentin tarihini işlerken, çok farklı kesimlerin yaşadığı kentte İzmirlileşme olgusuna vurgu yaptı.

Kent Ansiklopedisi’nde yazdığı yazıyla ilgili olarak Yerel Haberci’ye konuşan Ercan Çokbankir şu düşünceleri paylaştı;

“İzmir tarihi Yeşilova Höyüğünde son yıllarda yapılan kazılarda 8500 yıl öncesine kadar inmiştir. Bu 8500 yıllık Ege ve Anadolu tarihi içinde İzmir’in ve bölgenin ayrı bir yeri vardır.

Smyrna(İzmir) ismi günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce Karadeniz kıyılarından gelen Amazon kraliçesi Smyrna’dan gelmektedir. Daha sonraki yıllarda İzmir’de doğduğu kabul edilen Homeros’un yaşadığı bu kent dönemin uygarlık merkezi olmuştur.

Tarih boyu İzmir kendi kültür ve inanışını yaşamış bir kenttir. Kolophonlu  Ksenophanes  tek tanrılı dinin o yıllarda savunuculuğunu yapmıştır. M.Ö 569-477 yıllarında yaşayan tek tanrılı görüşü savunan bir düşünürdür.

Efesli Herakleitos yine Kolophonlu Mimnermos, Teoslu Anakreon Ionia şiirinin güçlü isimleridir. Miletli Thales, Anaksimandros, Teoslu Demokratios, Urla(Klazomenai) Anaksagoras ve Samoslu(Sisam) Pisagor Ionialıdır. O yıllarda Ionia mimari, heykel ve edebiyat alanında dönemin önde gelen bölgesidir.

Aslında Yunan ismi Herodot göre Ionia Persler tarafından İzmir civarında yaşayan halka Yauna, Javan  verilmiş  bir isimdir. Yunanlılıkla ilgisi yoktur. Bu halk Smyrna(İzmir) civarında yaşamıştır. Bölgeye Hitit, Aeolis, Frig, Pers, Lidya, İskit, Kimmer, Helen, Roma, Bizans, Aydınoğlu, Osmanlı ve ilginçtir. X. yy da Balkanlardan Bizans’ın getirdiği Türkopol denilen 6000 Kumanlı aileleriyle birlikte Nif (Kemalpaşa) Manastırı civarına yerleştirilmiştir.

Bu halklar tarih boyunca hep İzmirlileşmişler, İzmirliliği özümsemişlerdir. Biz İzmirliyiz demişlerdir. Günümüzde İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde göçtükleri şehirlerin Mardinliler, Konyalılar, Karadenizliler, Erzurumlular, Muşlular gibi semtler oluşmuştur. Halbuki İzmir bu gibi kentlerden gelen aileleri zaman içinde absorbe ederek İzmirlileştirmiştir.

İzmir bir uygarlık merkezi, İzmirlilik ise kendine özgü yaşam türüdür. İstediğiniz kadar Balkanlı olun, Karadenizli olun, doğulu olun İzmir sizi zaman içinde İzmirlileştirir. “  

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/04/2024 , 16:14:04
SİYASET
19/04/2024 , 15:30:12
GAZİEMİR
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin