İzmir Işılay’ını yitirdi
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
AKTÜEL

İzmir Işılay’ını yitirdi

Facebook'ta paylaş
Genç yaşta Buca Belediye Başkanlığı ile başlayan aktif siyasi yaşamında milletvekilliği ve bakanlığa kadar yükselen Işılay Saygın 72 yaşında yaşama veda etti.
27/07/2019 , 10:55:55

1980 öncesinin genç siyasetçileri arasında yer alan ve 1973 yılında yapılan yerel seçimlerde 26 yaşında İzmir’in Buca ilçesinde belediye başkanı seçilen Işılay Saygın bu görevini 1980 askeri darbesine kadar devam ettirdi. Darbe sonrasında yeniden şekillenen siyasi yaşamda Turgut Sunalp’in teklifi üzerine Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP)’n den İzmir Milletvekili adayı olarak parlamentoya giren Işılay Saygın’ın politikada hızla yükselmeye başladı.

İzmir’in en ücra köşelerine kadar kahve ziyaretleriyle adından sık sık söz ettiren Işılay Saygın başta Buca olmak üzere İzmir’in tüm ilçelerinde gerçekleştirdiği teşkilat çalışmalarıyla halkın isteklerini ilk ağızdan dinlerken, partisine ve görüşüne bakmaksızın herkese geri dönüş sağlamasıyla ün yapmıştı. Taraftarları ve sevenleri arasında “Ankara’da Kızılay, İzmir’de Işılay” söylemi giderek siyaset sahnesinde de etkisini gösterdi. Dönemin başbakanı ve Anavatan Partisi (ANAP) genel başkanı Turgut Özal’ın daveti üzerine bu partiye geçen Saygın daha sonra yapılan ilk seçimde İzmir 4.Bölge’de liste başı olarak yeniden parlamentoya girdi. Askerlerin koyduğu siyasi yasakların 1987 referandumuyla birlikte kaldırılması sonrasında Doğru Yol Partisi (DYP) genel başkanı olarak yeniden aktif siyasete dönen Süleyman Demirel’in de değer verdiği siyasi olarak kamuoyunun sık sık gündemine geldi. 1995 seçimleri öncesinde Demirel’in “Gel kızım!” sözü üzerine DYP’ye geçen Işılay Saygın bu partinin liste başı olarak üçüncü kez parlamentoya girdi. Mecliste divan katip üyeliği, komisyon üyeliklerinin ardından Demirel’in cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında partinin genel başkanı olan Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde kabineye kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı olarak girdi. Işılay Saygın daha sonra 2.Çiller kabinesinde bu görevine devam etti. Yine Çiller tarafından daha sonra Çevre Bakanı olarak görevlendirildi. 1996 yılında ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın başbakanlığında kurulan hükümette Turizm Bakanı olan Işılay Saygın; 1996 yılında Refah Partisi Genele Başkanı Necmettin Erbakan’ın kurduğu Refah-Yol Koalisyon Hükümeti’nde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 2002 seçimleriyle birlikte aktif siyasi yaşama ara veren Işılay Saygın bu durumunu bir süre sürdürdü. 2009 yerel seçimlerinde dönemin başbakanı Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisine katılarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olma teklifini geri çeviren Işılay Saygın 2007 erken seçimlerinde DYP-ANAP birleşmesi sonrasında yeniden kurulan Demokrat Parti (DP) ’den İzmir milletvekili adayı oldu. Seçimlerde DP’nin istenilen oyu alamayan Saygın ilk kez,  girdiği seçiden başarısız çıkmış oldu.

Siyasi yaşamın yanında cemiyet yaşamında da üye oldukları dernek ve vakıflarla adından sık sık söz ettiren Işılay Saygın kendi yaptığı hayır işleriyle de dikkat çekti. Vaktiyle belediye başkanlığı yaptığı Buca’da annesi Fatma Saygın adına Güzel Sanatlar Lisesi yaptıran Işılay Saygın babası Onur Nuri Saygın adına bir cami yaptırdı.

Saygın 4 Temmuz 2019 günü evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınırken yaşam mücadelesi 26 Temmuz 2019 günü son buldu.

Saygın’ın cenazesi 28 Temmuz 2019 günü Buca’da yapılacak tören ardından toprağa verilecek.   

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin