“Seydiköy bizim sevdamız”
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
YAŞAM / MAGAZİN

“Seydiköy bizim sevdamız”

Facebook'ta paylaş
Gaziemir önemli bir buluşmaya daha tanıklık etti. Rum ve Türk Seydiköylüler Seydi Baba etrafında bir kez daha bir araya geldiler.
29/09/2019 , 20:31:17

1923 Mübadele sonrasında Yunanistan’ın Selanik şehrinin Vasiliou kasabasına göçen Seydiköylü Rumlar geride bıraktıkları yerleri ve kültürlerini hiçbir zaman unutmadılar. Seydiköy’de yaşamış büyükler eski anılarını yeni nesillere aktarmanın yanısıra kurdukları Seydiköylüler Derneği ile kültürlerini kurumsal kimlik altında yaşatmaya devam ettiler. Gaziemir’de (Seydiköy’de) yaşarken çok değer verdikleri ve sık sık ziyaret ederek dua edip, dilek mumları yaktıkları Seydi Dede’yi hiç unutmadılar. O’nun anısına yaptıkları Şapel ile manevi ritüellerini yerine getiren Seydiköylü Rumlar, Türkiye’ye de gelerek Gaziemir’i ve Seydi Dede’yi ziyaret etmeyi ihmal etmiyorlar.

Başkanlığını Atena Romeletti’nin yaptığı (Yunanistan, Vasiliou) Seydiköylüler Derneği’nin organizasyonunda İzmir’e gelen Seydiköylü Rumlar Gaziemir’e uğrayarak önce Seydi Baba Türbesi’ni ardından, Anı Evi ve (Türkiye, Gaziemir) Seydiköylüler Derneği’ni, Haris Alexsiou Caddesi’ni ve ardından 23 Nisan Çocuk Şenliği Müzesi ziyaret ettiler. Yoğun günün akşamında (Gaziemir) Seydiköylüler Derneği ve Gaziemir Belediyesi’nin onurlarına verdiği akşam yemeğine katılan Seydiköylü Rumlar gösterdikleri misafirperverlikten dolayı herkese teşekkür ettiler.

Seydi Baba Türbesi’nde duygulu anlar ve lokma hayrı!

Yunanistan’dan Türkiye bir otobüsle gelen Seydiköylü Rumlar ilk önce Seydi Baba Türbesi’ni ziyaret ettiler. Seydiköylü Rumları kent girişinde karşılayan (Gaziemir) Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari “Sizleri yeniden aramızda görmek bizleri çok mutlu etti. Hoş geldiniz” dedi. Daha sonra kafileyi taşıyan otobüs Seydi Baba Türbesi’ne geldi. Burada da konuk kafileyi; Gaziemir’in önceki dönem belediye başkanları Halil İbrahim Şenol, Adnan Yüksel, Gaziemir Kent Konseyi Başkanı Ayhan Aksoy, Seydiköylüler Derneği Onursal Başkanı Ercan Çokbankir,  Ege Pomaklar Derneği Başkanı Gürbüz Öngören, CHP Belediye Meclis Üyesi Tahir Türkbay, Ali Rıza Türkmen, dernek yöneticileri karşıladı.

Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari “Sizlerin Seydi Dede olarak isimlendirdiğiniz ve bizlerin Seydi Baba olarak bildiğimiz bu türbe Türkler ve Rumlar’ın manevi olarak ortak bir değeri. Ne yazık ki türbenin eski yerindeki yeri içler acısı bir noktadaydı. Burasını düzenlemenin önünde çok büyük mülkiyet engelleri vardı. Geçen dönem belediye başkanımız sayın Halil İbrahim Şenol buna kesin bir çözüm geliştirdi ve türbeyi mülkiyeti Gaziemir Belediyesi’ne ait bir alana taşıdı ve burasını Seydi Baba Rekreasyon Alanı’na dönüştürdü. Kendisine bu anlamlı ve kalıcı hizmetinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün geçmişe yaşayanlarla, bugün yaşayanları yani Türklerle, Rumları bir bugün bir arada toplanıyorsak , bir önceki dönem belediye başkanlığımızı yapan sayın Adnan Yüksel’in bu yöndeki çabalarını asla unutmamalıyız” dedi. Önceki dönem belediye başkanı Halil İbrahim Şenol’da yaptığı kısa konuşmada Seydi Baba Türbesi hakkında bilgiler verdi. Başkan Şenol “Gönül isterdi ki Seydi Baba Türbesi’ni bulunduğu noktada koruyabilelim. Ancak çevredeki mülkiyet sorunları nedeniyle imkansızdı. O duruma daha yıllarca tahammül edecek, müsaade edecek durumunda değildik. Biraz radikal bir çözüm gibi gözükse de Türbeyi Gaziemir Belediyesi mülkiyetindeki 7 dönümlük alana taşımak en doğru çözümdü” dedi. Şenol’un sözlerini alkışlarla teşekkür eden Seydiköylü Rumlar adına konuşan Dernek Başkanı Atena Romeletti “Çok güzel düşünülmüş. Size minnettarız”dedi.

Türbe ziyareti sonrası Rumlar Seydi Baba hayrına bir de lokma döktürdüler. Her iki dernek başkanı lokmaları birlikte dağıttı. Bir önceki dönem belediye başkanı Adnan Yüksel bu tür ziyaretlerin oldukça önemli olduğunu ve belirli zamanlarda karşılıklı olmak üzere sürdürülmesine dikkat çekti. Adnan Yüksel “Görev yaptığımız dönemler içinde biz buna çok önem verdik. Bizden sonra gelen Halil İbrahim Şenol arkadaşımız ve Seydiköylüler Dernek başkanımız Hakan Süvari’de bunu sürdürdü. Gaziemir’i uluslararasında tanıtan bir çok projeyi zamanında başlatmıştık. Uluslar arası Gaziemir Çocuk Şenliği’de bunlardan en önemlisi. Bu şenliğin sürdürülmesi Gaziemir’in uluslar arası alanda tanıtılmasında ve cazibe merkezi haline gelen ilçenin bunu sürdürmesi açısından çok önemli” dedi. Önceki dönem belediye başkanı Halil İbrahim Şenol Seydiköylü Rumlar’ın yaşadığı Yunanistan’ın Vasiliou beldesi ile Gaziemir’in kardeş belediye olduklarını ancak daha sonra tıpkı Türkiye’deki benzerleri gibi Yunanistan’daki yerel yönetimlerde yapılan değişiklikle söz konusu Vasiliou belediyesinin kapatılması nedeniyle bunun bakanlıkça iptal edildiği bilgisini paylaştı.

 

Sevdamız Seydiköy

 

Seydi Baba Türbesi ziyareti sonrasında Anı Evi’ne geçen kafile burada özel koleksiyonları ve fotoğrafları inceledi. Ercan Çokbankir’den bilgiler alan kafile daha sonra Seydiköylüler Dernek binasına geçti.

Burada özel anı defterine duygularını yazan konuk Seydiköylüler Dernek Başkanı Atena Romeletti daha sonrasında yazdıkları herkesle paylaştı. Romaletti “Buray geldik, bizim köyümüzün, sizin köyünüzün atmosferini kokladık. Marista Saritziotou Spyrou’nun kitabında yazdığı gibi Sevdamız Seydiköy. Hepinize bizlere göstermiş olduğunuz sevgiden ve misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum. Diliyorum ki yine en kısa bir zamanda yeniden bir araya gelelim” dedi.

 

Seydiköylüler Derneği ziyaretinden sonra önce Yunanlıların ünlü sanatçısı Haris Alexsiou Caddesi’ni ziyaret eden Rum Kafile ardından 23 Nisan Çocuk Şenliği Müzesi’ni ziyaret ettiler.

 

Türkler ve Rumlar birlikte yemek yediler ve birlikte eğlendiler.

 

Konuk heyet onuruna Seydiköylüler Derneği ve Gaziemir Belediyesi bir akşam yemeği verdi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Seydiköylü Rumlar’ın masalarını tek tek dolaşarak “Hoş geldiniz” dedi. Akşam yemeğinin yendiği My Hause Meat & More adlı restoranda yapılan canlı müzikle davetliler, müziğin evrensel büyüsüyle güzel bir günü birlikte geçirmenin mutluluğunu herkese hissettirdiler.  

 

Yemek sırasında her iki Seydiköylüler Derneği başkanları duygularını bir kez daha dile getirirken Gaziemir Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari’den bir de teklif geldi. Başkan Süvari “Bizim her yıl kutladığımız ve Büyük Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bir 23 Nisan Çocuk Şenliği’miz var. Gaziemir’de bu her yıl uluslar arası olarak kutlanmaktadır. Bu şenliğimizde sizlerin de çocuklarını Gaziemir’de bizim ev sahipliğimizde ağırlamak istiyoruz” dedi. Süvari’nin isteğini alkışlayan Seydiköylü Rumlar bu öneriye sıcak baktıklarını bir anlamda dile getirdiler. Başkan Süvari konuk dernek başkanına bir teşekkür plaketi takdim etti. Dernek yönetim kurulu üyesi Öner Kılıç ve yönetimin hazırladığı küçük hediyeler konuklara dağıtıldı. Aynı şekilde konuk Seydiköylüler Derneği adına başkan Atena Romeletti’de dernek yönetimine ve Türk konuklara Selanik’ten getirdikleri hediyeler dağıttı. Başkan Süvari’ye de Vitray Yelkenli Tablosu takdim eden Romeletti “Sizleri en kısa zamanda Yunaistan’a bekliyoruz”dedi.

Akşam Yemeği’nin ev sahibi olarak bir konuşma yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “Sizleri Gaziemir’de ağırlamaktan büyük onur duydum. Ziyaretinizden çok mutlu oldum” dedi. Başkan Arda “1926 yılında Kavala’dan gelen bir ailenin torunuyum. Dedem mübadele sırasında buraya gelmeden önce sekiz ay boyunca, buradan gelen ve dedemlerin evine yerleşecek Rum aile ile sofrasını paylaşmış. Babam Türkiye’ye buraya Seydiköy’e yerleştiğinde ise 6 yaşında bir çocuktu. Şu an ben 58 yaşındayım. Kendimi bildiğim son elli yıldan beri Seydiköy’ü biliyorum. Sizin bizlere bıraktığınız o Seydiköy’ün atmosferini, güzelliklerini bende yaşadım. Ne yazık ki o güzelliklere biz pek sahip çıkamadık. Büyükşehire yakın olmanın bir sonucu olarak çok büyük yeni göç aldık. İlçe olarak bugün 150 bin civarında bir nüfusa sahibiz. Evet biz eskiyi geri getiremeyiz ancak eski anıları yine birlikte yaşabileceğimize inanıyorum. Gaziemir Belediyesi olarak bir dil okulu açma düşüncem var. Bu dil okulunda Yunanca’da öğrenilmesini sağlayacağım. Bir sonraki gelişinizde Yunanca bilen biri olarak sizi karşılamak istiyorum. Geldiğiniz yer olan Vasiliou şehri ile kardeş belediye olmak için çalışacağıma size söz veriyorum”dedi.     

    

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/04/2024 , 16:14:04
SİYASET
19/04/2024 , 15:30:12
GAZİEMİR
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin