Memurlar ‘Denge’, Belediye Başkanı ‘Yasal Dayanak’ peşinde!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

Memurlar ‘Denge’, Belediye Başkanı ‘Yasal Dayanak’ peşinde!

Facebook'ta paylaş
Gaziemir Belediyesi’ndeki memur sendikaları yaptığı kamuoyu açıklamasıyla sosyal denge ödemelerinin durdurulmasını protesto ederken, Belediye Başkanı Halil Arda ise Sayıştay Genel Kurulu’nun son kararının yeni bir durum ortaya koyduğunu başkanlara olası ‘zimmet çıkması’ nın önüne geçilebilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.
17/02/2020 , 20:11:15

 

Gaziemir Belediyesi önünde demokratik hak arama eylemlerinin bir yenisi bu kez memur sendikalarınca gerçekleştirildi. Memur toplu sözleşmesinde yer alan Sosyal Denge Ödemesi’nin durdurulmasına tepki gösteren Tüm Yerel Sen İzmir 2.Nolu Sendikası’nın eylemine aynı belediyede örgütlü bulunan Bem Bir Sen’de destek verdi. Gaziemir Belediyesi’nde çalışan memurlar şarkılar söyleyerek, halay çekerek yaptığı eylemi, hemen yanı başlarında izleyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’da dolaylı destek verdi. Başkan Arda “Bende memur çalışanlarımızın yanındayım. Ancak benim elimi kolumu bağlayan ve sosyal denge ödemlerinin sınırlı tutulması gerektiğini bildiren Sayıştay Genel Kurulu kararı var. Aksi olması durumunda zimmet çıkarılacağı bilgisi var. Sosyal Denge ödemlerinde zimmet baskısı ancak yasal bir düzenlemeyle mümkün olabilir. Bu konuda CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel’e yasa önerimizi içeren çalışmamızı teslim ettik” dedi.

 

Sendikadan önce ‘İşi Yavaşlatma’ sonra ‘Grev’ tehdidi!

Gaziemir Belediyesi’nde en çok üyeye sahip olan ve toplu sözleşme yetkisini elinde bulunduran Birleşik Kamu İş’e bağlı Tüm Yerel Sen İzmir 2.Nolu Şubesi temsilcileri tarafından yapılan basın açıklamasında ise isteklerinin karşılanmaması halinde önce ‘İşi Yavaşlatma’ daha sonra ‘Grev’ tehdidinde bulunuldu.

Sendika temsilcileri yaptıkları açıklamada; Doğumdan ölüme kadar her türlü koşullarda halka hizmet eden yerel yönetim emekçilerinin ‘hak gaspı’nı hak etmediği; Belediye yönetimi tarafından Sayıştay zimmetini bahane etmesini doğru olmadığın, zimmet çıkması durumunda bu bedellerin zaten memur tarafından ödeneceğini, bugüne kadar bu uygulamanın (sosyal denge ödemesinin) gerçekleştiği 81 ilde ödeyen Sayıştay zimmetini ödeyen bir belediye başkanı bulunmadığını; Gaziemir Belediyesi ile 2011 yılından beri memurların toplu sözleşmesi yaptığını; Son olarak 1 Nisan 2019’da da Belediye Başkanı Halil Arda ile de 2 yıllık toplu sözleşme imzalandığını; Yapılan son toplu sözleşme gereği yasal hakların enflasyon üzerinden yapılan hesaplarla yeniden güncellendiğini; Gelinen son noktadaki uygulamayla, Gaziemir Belediye yönetiminin imzaladığı toplu sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etmeye çalıştığını; Sendika temsilcileri yaptıkları konuşmalarda; kazanılmış haklardan ve toplu sözleşmeden doğan haklardan geri adım atmayacaklarının altını çizdi. Belediye yönetiminin bu konuda geri adım atması durumunda bu eylemin domino taşı etkisi yaratarak tüm diğer belediyelere de yansıtacaklarını, önce İş Yavaşlatma daha sonra gerekirse Grev yapmaya kadar birçok eylemi gerçekleştireceklerini ifade ettiler.

 

Başkan Arda “Mecbur kaldık”

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Belediye ve Özel İdareler’de 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na tabi personellerin maaşlarına sosyal denge tazminatı adı altında verilen ek nakdi ödemeler, Sayıştay Temyiz Genel Kurulu’nun verdiği karar ile sınırlandırıldığını ifade ederek; Sayıştay Temyiz Genel Kurulu, 12 Haziran 2019 tarihinde aldığı karar ile sosyal denge ödemelerinin sınırlı tutulması gerektiğini, aksi halde belirlenen sınırı aşan ödemeleri yapan belediye başkanının idari ve mali açıdan sorumlu tutulacağını;Kararda, ortaya çıkan zararın belediye başkanından tahsil edileceği de vurgulandı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu da 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan ve 1 Eylül 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile toplu iş sözleşmeleri kapsamında yapılacak sosyal denge tazminatı oranlarının, 2020 yılı için 1387 lira 58 kuruşun üzerine çıkamayacağını hükme bağladığının altını çizdi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “Belediyede çalışan memurların sosyal denge ödemelerini yasada belirtilen 1387 lira 58 kuruş ile sınırlamak zorunda kaldık”dedi.

“Yasa gereği” kararı “mecburen” uyguladıklarını belirten Başkan Arda, sorunun çözümü için de harekete geçtiğini bir kez daha yineledi. Başkan Arda hukukçularla birlikte yasa değişikliği üzerine hazırladıkları çalışmayı, 17 Ocak 2020 tarihinde CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’e ilettiklerini söyledi. Yasa değişikliği teklifinde belediye başkanlarının ödeme konusunda elini bağlayan “tavan tutar” uygulamasının kaldırılmasını ve memurların geriye dönük haklarının verilmesini içeren maddeler yer aldığını söyleyen Başkan Arda şunları söyledi;

Sayıştay kararında memurlara yapılacak ödemeyi en fazla 1387 lira 58 kuruş ile sınırlamak zorundayız. Sayıştay Temyiz Genel Kurulu’nun aldığı karar hepimizi bağlıyor. Bu nedenle üzülerek toplu sözleşme maddelerinde yazmasına karşın Kurulun kesin hüküm içeren kararını uygulamak zorunda kaldık. Türkiye genelinde tüm belediye ve il özel idarelerde çalışan memurları ilgilendiren bu sorunun çözüm yerinin meclis olduğunu düşünerek adım attık. Bununla ilgili belediyemizin Hukuk Danışmanı Ayşe Zübeyde Aydın ile yoğun bir çalışma içine girdik ve yasa taslağına yön verecek bir çalışma hazırladık. Konuyla ilgili genel merkezimiz ile de yoğun görüşmeler gerçekleştirdik. Memurlarımızın örgütlü olduğu Tüm Yerel Sen’in Genel Başkanı Arap Mucur ve sendika yöneticileri ile yaptığımız toplantıda yasa taslağı girişiminde bulunduğumuzu anlattık. Onlar da benzer bir çalışma yapacaklarını söyledi. Hem sendikanın hem de belediyenin bu yönde yaptığı girişimlerin, memurlarımız adına olumlu sonuçlanmasını temenni ediyorum. Biz, hukuki temellere dayanarak hazırladığımız çalışmayı, CHP Grup Başkanvekilimiz Sayın Özgür Özel’e de ilettik. Bu yasa meclisten çıkarsa memurlarımızın toplu sözleşmeden doğan geriye dönük, ödemeler dâhil olmak üzere, tüm haklarını ödeyeceğiz. Ancak şu durumda Sayıştay Temyiz Genel Kurulu’nun bu kadar net bir kararı varken belirtilen sınırın üzerinde ödeme yapmamız hukuken mümkün değil. Memurlarımızın haklarını yasal yollardan almaları için her zaman onların yanında olacağım.”

 

 

   

Gaziemir Belediyesi’ndeki memur sendikaları yaptığı kamuoyu açıklamasıyla sosyal denge ödemelerinin durdurulmasını protesto ederken, Belediye Başkanı Halil Arda ise Sayıştay Genel Kurulu’nun son kararının yeni bir durum ortaya koyduğunu başkanlara olası ‘zimmet çıkması’ nın önüne geçilebilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
21/04/2024 , 16:19:04
GAZİEMİR
21/04/2024 , 15:51:55
SPOR
21/04/2024 , 15:48:12
YAŞAM / MAGAZİN
21/04/2024 , 15:40:21
YAŞAM / MAGAZİN
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin