ENGEL-SİZ YAŞAM DERNEĞİ: ENGELLİNİN GELİRİ KESİLEMEZ!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

ENGEL-SİZ YAŞAM DERNEĞİ: ENGELLİNİN GELİRİ KESİLEMEZ!

Facebook'ta paylaş
2022 sayılı kanun çerçevesinde engelli aylığı alan bazı bireylerin aylıklarının kesildiğine dair geri dönüşler aldıklarını ifade eden Engel-Siz Yaşam Derneği yayınladığı basın açıklamasında yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.
15/04/2020 , 12:40:34

Covit-19 Pandemisi süresince toplumun en dezavantajlı kesimi olan engelliler, kendilerine daha önce tanınan bir hak olan ve kamuoyunda engelli maaşı olarak ta bilinen sosyal yardımlarla yaşamlarını idame ettirmeye devam ediyorlar. Zaman zaman ortaya çıkan aksaklıklar olsa da Türkiye sosyal devlet ilkesinin bir gereğini yerine getirirken uluslar arası normları da benimsiyor. Tüm bu olumlu sürecin yanında ortaya çıkan bazı aksaklıkların aşılmasında kanun ve yönetmeliklerinin güncellenmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Merkezi Gaziemir’de bulunan Engel-Siz Yaşam Derneği’de kendisine üye olan ve olmayan üyelerinin karşılaştığı sorunların aşılması için oldukça duyarlı davranırken aynı duyarlılığı da yetkililerden bekliyor.

Engelli yurttaşlarında dahil olduğu ve ihtiyaç sahibi kişilere verilen sosyal yardımların uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunların, engellilerin yaşama mücadelesinde dezavantajlı durumunu olumsuz yönde etkilediğinin altı çiziliyor. İhtiyaç sahibi gelir hesabında engellilere ayrıcalık getirilmesi gerektiğini ifade eden Engel-Siz Yaşam Derneği Başkanı Gülgün Yorgancılar “Söz konusu kanunda bir değişiklik gerekiyor ve biz bunu her platformda da dile getiriyoruz. Dernek ve engelliler olarak yerel düzeyde başta kaymakamımız, belediye başkanımız olmak üzere tüm yetkililerin büyük desteğini görüyoruz. Bir çok sorunu yerel düzeyde aşabiliyoruz. Ancak son zamanlarda bize gelen dönüşlerde 2022 sayılı kanun nedeniyle daha önce sosyal yardım anlamında belirli bir gelire kavuşan engelli vatandaşlarımızın bu gelirlerinin kesildiğini öğrendik. Bu çok üzücü bir durum” dedi.

 

Engel-Siz Yaşam Derneği yayınladığı basın açıklamasında ise şu görüleri dile getirdi:

“Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin de taraf olduğu Engelli Haklarına Dair Sözleşme’ nin 20. maddesi “Kişisel Hareketlilik”; Taraf Devletler’ in, engellilerin olanaklar çerçevesinde azami ölçüde bağımsız hareket edebilmesini sağlamak için etkin bir şekilde gerekli tüm tedbirleri almak ile yükümlü olduğunu açıkça belirtmektedir. Aynı sözleşmenin 19. maddesi “Bağımsız yaşayabilme ve Topluma dahil olma”; Sözleşmeye Taraf Devletler’ in tüm engellilerin diğer bireylerle eşit koşullar altında toplum içinde yaşama hakkına sahip olduğunu kabul eder ve engellilerin bu haktan eksiksiz yararlanabilmeleri ve topluma tam katılımlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri etkin bir şekilde almakla yükümlü olduğunu da gösterir. Dernek olarak, 2022 sayılı kanun çerçevesinde engelli aylığı alan bazı bireylerin aylıklarının kesildiğine dair geri dönüşler almış bulunmaktayız. Tüm dünyanın içinde bulunduğu böylesi zor bir dönemde özellikle hassas kesimlerin toplumsal hayata katılımı için eşit haklardan faydalanması ve devlet tarafından korunması gerekirken aylık kesintisi uygulaması kişileri, ailelerine daha da bağımlı hale getirirken kişisel hareketliliklerini de büyük ölçüde kısıtlamaktadır. BM Engelli Hakları Raportörü Catalina Devandas, 17.03.2020 tarihinde Cenevre’de yaptığı COVID-19 ile ilgili açıklamada; engellilerin kendilerini terk edilmiş hissettiklerine vurgu yapmakta, bu hissi ortadan kaldırmak için ilave finansal yardımlarla engelli kişilerin ve ailelerinin daha fazla kırılganlığa veya yoksulluğa düşme riskini azaltmanın hayati önem taşıdığını söylemektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, yapılan aylık kesintisi uygulaması pandemi sebebi ile içinde bulunulan olağanüstü bir dönemde herkes gibi tedirgin ve kırılgan hisseden engelli bireylerin, kendilerini daha da güvensiz hissetmelerine neden olmaktadır. Aylık kesintisi uygulamasının en azından pandemi süresince durdurulmasını, içinde bulunulan bu hassas dönemde bu aylıktan yararlanan vatandaşların mağdur edilmemesini talep ediyoruz.”

 

 

Engel-Siz Yaşam Derneği 2003 yılından beri faaliyet gösteriyor

 

Engel-Siz Yaşam Derneği, İzmir Gaziemir'de 2003 yılında ortopedik engelliler ve aileleri tarafından kurulan bir özsavunuculuk derneğidir. Dernek yerel ölçekte  (Gaziemir ve İzmir) izleme çalışmaları yapar, belediyelerin (Gaziemir ve Büyükşehir) izleme komisyonlarında yer alır, stratejik planlarına görüş verir. Bedensel engelliler ve aileleri üyelerin büyük çoğunluğunu oluşturur. Geçmişte bedensel engellilerin istihdamı ve meslek edindirme konularında çalışmalar yapmış; 2015 yılından bu yana izleme ve raporlama odaklı çalışmalar ve yerel düzeyde lobicilik çalışmaları yaparak kamu politikalarını etkilemeye çalışıyor. Son dönemde belediye erişilebilirlik komisyonları için açık alanların, otoparkların, metro ve diğer ulaşım araçlarının erişilebilirliği konusunda saha çalışmalarına aktif olarak katılıp raporlamaya katkı veriyor.

 

 

       

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
21/04/2024 , 16:19:04
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin