BAŞKAN ARDA’NIN 2019 FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

BAŞKAN ARDA’NIN 2019 FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ

Facebook'ta paylaş
Göreve geldikten sonra ilk kez kendi döneminin faaliyetleriyle, meclisin karşısına çıkan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın 2019 Faaliyet Raporu kabul edildi. CHP Meclis çoğunluğunca kabul edilen rapora Ak Parti ve MHP grupları ret oyu verdi. CHP’li Gaziemir Belediye Başkanı’nın faaliyetlerine CHP’li meclis üyeleri Levent Çağlarsu ve Murat Serin’in çekimser oy kullanması dikkat çekti. Gaziemir Belediyesi’nin 2019 Faaliyetleri’ni gerçekleştirdiği bütçe harcamalarını içeren 2019 Gelir ve Gider Kesin hesaplarının ise tüm meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edilmesi de ayrıca dikkat çekiciydi!
21/11/2020 , 07:38:08

Gaziemir Belediye Başkanı bahigo Halil Arda’nın göreve başlamasının ardından geçen 15 aylık süreç içerisinde belediye kanunu gereği 2019 yılı hesap ve faaliyetlerinin görüşüldüğü Temmuz Meclisi oldukça yoğun geçti.

 

Başkan Arda'nın “Göreve geleli tam on beş ay oldu. Bu on beş ayın neredeyse beş ayı pandemi sürecinde, kalan 10 ayda ise çok önemli işlere ve dönüşümlere imza atmakla geçti” sözleriyle özetlediği Gaziemir Belediyesi 2019 Faaliyet Raporu görüşmelerini yasa gereği Meclis 1.Başkanvekili Av.İzel Zenginobuz Derinsu yönetti. Ak Parti Gaziemir İlçe Başkanı Serdar Muçay partisinin belediye meclis grubunu topladıktan sonra 2019 Faaliyet Raporu görüşmelerini izlemek üzere meclis toplantısına katıldı.

2019 Faaliyet Raporu ile ilgili Gaziemir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü İrfan Yapar meclis genel kurulunda bir sunum gerçekleştirdi.

 

Meclis 1.Başkanvekili Derinsu daha sonra gruplar adına ilk sözü CHP Grubu adına Emin Aksoy’a, daha sonra Ak Parti Grubu adına Ali Gönen ve Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca’ya, MHP Grubu adına ise Grup Başkanvekili Selahattin Şahin’e söz verdi. CHP adına söz alan Aksoy 2019 faaliyet raporuna grup olarak olumlu baktıklarını dile getirerek kabul oyu vereceklerini açıkladı. Ak Parti adına konuşan Gönen ve Atmaca eleştirilerini sıraladıktan sonra 2019 faaliyet raporuna ret oyu vereceklerini ifade ettiler. MHP Grubu adına konuşan Şahin’de eleştirilerini dile getirerek ret oyu vereceklerini ifade etti.

Grup konuşmalarının ardından CHP’den Meral Yiğit, Ali Ekber Sarıgül, Lütfü Özcan söz alarak Gaziemir Belediyesi’nin 2019 Faaliyet Raporu hakkında olumlu görüş beyan ettiler. Yine aynı partinin meclis üyelerinden Levent Çağlarsu ve Murat Serin ise 2019 yılı faaliyet raporuna çeşitli eleştiriler yönelterek çekimser oy kullanacaklarını açıkladılar.

 

BAŞKAN ARDA 2019 FAALİYETLERİNİ ŞU SÖZLERLE ÖZETLEDİ:

MALİ DİSİPLİN,TASARRUF, KAMULAŞTIRMA, TAŞERONDAN KURTULMA. 10 AYDA 10 MİYON LİRALIK YATIRIM

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda 2019 Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi sırasında şu görüşlerini meclis üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı:

 

Önce belediye meclis üyelerinin eleştirileriyle ilgili kısa kısa cevaplar vermek istiyorum.

Evet belediye bütçesinin gerçekleşme oranında düşüklük görülebilir. Burada İller Bankası’ndan tahakkuk eden paraların geldiğini zannediyor musunuz? Milyonlarla kesintiler yapılıyor. İmar Barışı adı altında tahakkuk etmiş birçok şeyi biz her Perşembe iptal ediyoruz. Devamlı gelir düşürücü şeyler. Evet gelirlerimizi arttırmaya, borçlarımızı da düşürmeye çalışıyoruz.

 

Ak Partili Uğur İnan Atmaca dile getirdi, ‘giderlerde eksiklik var’. Evet para yok! Para olmayan bir yerde tabii ki giderlerde gerçekleşmez. Kredibilitemiz 10 milyon liraydı. 6,5 milyon lirasını temizlik araçları için 3,5 milyon lirasını da tarihi Rum evinin kamulaştırması için kullandık. 10 ayda, 10 milyon liralık yapılmış bir yatırım var. Evet belki 10 ayrı işe 1’er milyonluk yatırım yapılsaydı belki gözünüzü doyururdu. Ama çok önemli iki iş; birincisi kültürünüze sahip çıkmak diğeri de Çöpte devrim yapmak! 10 Ayda yapılan bu işleri küçümsüyorsanız, size söyleyecek bir şey bulamıyorum.

 

YABO (Yurtdışı Akademik Burs Ofisi) ! Maalesef görüyorum ki, Uğur Bey’den (Atmaca’dan), Murat beyine (Serin’e), Aydın beyine (Kemahlı’ya); Siz bu işi hiç anlamamışsınız arkadaşlar! Gelin ofise başvurun size bir brifing verelim. İki tane insan istihdam ettiğimiz bir yer. 2 insan YABO içinde çalışıyorlar, Avrupa Birliği projeleri içinde çalışıyorlar, Kardeş Belediyeler ile ilgili de çalışıyorlar, yeni projeler içinde çalışıyorlar. Asla zamanları boşa geçmeyen 2 tane değerli insan istihdam etmişiz! Siz ne zannediyorsunuz?! O sosyal medyada ‘YABO’ya 1 milyon lira harcadınız’ (diye yazıyorsunuz) o paralara siz nereden ulaştınız Allah aşkına! Gurur duyacağınız bir proje! Eğitime önem veren bir partinin temsilcisi olarak, kendi partimin meclis üyesinin bunu eleştirmesine de bir anlam veremiyorum.

 

Spor kulüplerine yardım! Defalarca söyledim. Biz geldiğimizde, (bizden önce üç aylık dönemde) spor kulüplerine 255 bin lira zaten harcanmıştı. Bütçenin binde 12’si oranında amatör spor kulüplerine 300 bin lira, yardım bütçesi ayırabiliyorsunuz. Bizden önce zaten 255 bin lirası harcanmış. Bize kalan 9 ay içinde harcayabileceğimiz 45 bin lira! O’nu da kendi spor kulübümüze harcadık. Öyle sizin verdiği önergeyle 10’ar bin lira bütün kulüplere yardım edelim diyebileceğiniz bir nokta yok. Gaziemir’de futbolundan, basketboluna voleyboluna kadar 20’ye yakın amatör kulüp var. 10’ar bin lira dediğinizde 200 bin lira yapar, benim bütçemde para kalmamış. Bunu söylemek çok kolay ama yasal olarak mümkün değil.

 

Evet İller Bankası’ndan tahakkuk eden paralar maalesef gelmiyor. Selahattin bey (Şahin), ‘Borç, borç, borç’ bu diyor ‘nereye kadar’? Biz de onu diyoruz; Selahattin bey biz de onun sıkıntısını yaşıyoruz.

 

Uğur bey (Atmaca) dedi ki ‘Eğitim Tesisi Projesi yapmışsınız, dışarıdan satın almışsınız. Ben bunu ücretsiz çizerdim’! Bir önceki yönetime söyleseydiniz! Benden önce dışarıdan satın alınarak yapılmış bir proje! Ben yapmadım! Benden önce (2019’un) ilk üç ayda hizmet alımı yapılmış. Ancak siz onu öyle bir şekilde algı yaratıyorsunuz ki, sanki ben dışarıya proje işi yaptırmışım! Böyle bir şey yok.

 

Selahattin bey (Şahin) kiralanan yerlerle ilgili söyledi! Hepsinin yasal uyarıları süresinde yapılmıştır. Kendilerine oraları kamusal alanları genişletme kapsamında belediye olarak kendimiz işleteceğimizi söylemişiz. Uyarımızı, tebligatlarımızı yapmışız. ‘Para getiriyor!’ Hayır nerede para getiriyor, Selahattin bey?!  Tepe Restoranı biliyorsunuz değil mi? 300 bin liradan fazla borcu var! Tahsil edilemiyor. Ne gelir getirmesi?! Gelir getirmediği gibi oraya da giremiyorsunuz. Bu yerleri sosyal belediyecilik anlayışı ile biz işleteceğiz.

 

Sarnıç’taki yerlerden hele bir tanesi var ki kendisine 91 bin metrekare yer verilmiş. Restoran yapacak, paint ball alanı yapacak, macera parkı yapacak, tamam yap! Daha çivi çakmamışsın, niye tel örgü ile çeviriyorsun? Halkı dahi oraya sokmayan bir zihniyet. Bir tane dört duvar restoran yapmış! 31 Mart’tan (2019) bir gün önce işyeri açma ruhsatı verilmiş, henüz yapı kullanma izni belgesi yok. On beş ay olmuş restoranını dahi açamadı! Biz insanların ekmeği ile de oynamak istemiyoruz. Çağırdık. Restoranını yapmışsın. Gel sana 3-5 dönüm daha yer verelim. Restoranını al işlet! Geri kalan alanını bana (belediyeye) terk et! Ben orasını tekrar halkın kullanımına açacağım! Suyunu, elektriğini, güvenliğini sağlayacağım Sarnıçlılar, Gaziemirliler, İzmirliler gelsin orada ucuz bir şekilde pikniğini yapsın. Bundan daha makul bir istek var mı? Bize getirisi var mı? Yap İşet Devret ile 20 yıllığına verilmiş. Belediye olarak biz orasınız Orman’dan 29 yıllığına almışız. Ama 20 yıllığına verilmiş ama, ne macera parkı, ne paint ball alanı, adam çivi çakmamış! Biz oraları için yasal süreci başlattık. Sözleşmelerini iptal ettik, idari mahkemeye gittiler. Zaten halk giremiyordu oraya! İdari olarak bu dava sürüyor. Orasını almak için mücadelemi sürdüreceğim.

 

İçinde bulunduğumuz Kültür Merkezi Adnan Yüksel tarafından yapıldı dendi, hayır! Bu Kültür Merkezi; METRO AVM’nin ortasından geçen yolun Etiler Caddesi’nin (o bölümünün) imarda (planında) iptal edilmesine karşılık DESA ve METRO AVM tarafından yapıldı. Yapıldığı günden bugüne de bir tane çivi çakılmadı. Projesini hazırlıyorum, buranın komple restorasyonunu yapacağız. Ayrıca Gaziemir’e kazandırmak istediğimiz bir kültür merkezi projemiz daha var!

 

Evet daha önceki belediye başkanları Gaziemir’e güzel eserler bıraktı. Bende 10 yıl belediye başkanlığı yapayım görürsünüz. On beş aylık belediye başkanıyım. Beş ayı pandemiyle geçti. 10 aylık belediye başkanıyım. On aylık belediye başkanı olarak 10 milyonluk yatırım yapmışım!

 

Levent Bey (Çağlasu) Çevre Komisyonu’nda bahsetti. Ama komisyon başkanlığından istifa ettiğini söylemedi. Keşke komisyondaki raporunuzu da tamamlayıp istifa etseydiniz.

 

Sosyal Market, Porta Cafe gibi projelerimiz var. Pandemiden dolayı hepsi ötelendi. Fabrikalar kapandı, imalatlar yapılamadı. İnsanları bir araya getiremiyorsunuz. Ama Sosyal Market projemize başladık.

 

Sarnıç’ta, Serbest Bölge’de iş adamlarımızla iyi diyaloglar içerisindeyiz. ESBAŞ ile iyi diyaloglar içerisindeyiz. Geçmişte Gaziemir’e kazandırdıkları çok güzel projeler var. Sosyal Market projemize de destek veriyorlar. Bütün onarımları olar yapıyorlar. Huzurlarınızda onlara bir kez daha teşekkür ediyorum.

 

Aydın bey (Kemahlı) personel ile ilgili ‘çalıştırın’ dedi. Cumhurbaşkanlığı genelgesi ortada neyi çalıştırıyorsunuz? Tansiyon hapı bile kullanan kronik hasta raporu getiriyor. Hala evlerindeler.

 

Af çıkarıldı. Torbalı Cezaevi’nden park ve bahçelerde çalıştırılmak üzere 45 mahkum getiriliyordu. 35’te bizim personelimiz vardı. Park ve bahçelerde toplamda 80 kişi çalışıyordu. 45 mahkum gitti. Personelden de 10 kronik hasta gitti. Kaldık 25 kişi. 5 kişi dezenfektasyon ekibi oluşturduk oraya gitti. 15 ayda KHK ile taşerondan belediyeye geçen işçilerden, emekli olan, vefat eden, daha iyi bir iş bulup istifa eden, evet benim çıkardıklarım, oradan boşalan yere KHK’lılar dan park ve bahçelerde çalıştırmak üzere Temizlik İşleri’ne aldım. Buralarda gözüken işçileri şu günlerde park ve bahçelerde çalıştırıyorum. ‘Gaziemir’İn her tarafını ot bastı!’ Evet o ot büyür, kurur, seneye bir daha yetişir, büyür. Ama koronadan ölürseniz bir daha geri gelemezsiniz. Önceliğimiz sağlık!

Küçücük bir kadroyla sağlık için uğraştık. Esnaf ile memnuniyet anketleri yaptırıyorum. Murat bey (Serin)esnaf ile ilgili söyledi. Hiç merak etmeyin o konuda çalışıyoruz. Doğru yönde doğru vizyonla devam ediyoruz.

Yola çıktığımızda Mali Disiplin,Tasarruf, Kamulaştırma, Taşerondan Kurtulma dedik. Bunların hepsini birer birer bugüne kadar uyguladık. Evet Çöp Kamyonları sizinde oybirliği ile verdiğiniz destekle satın alındı. 19 adet kamyonu, 300 tanede konteynır aldık. Sarnıç’ta ki konteynırları şimdi yeniliyoruz. Çöpte bir devrim yaptık. Mart ayında 614 bin lira olan (Taşerona ödenen) Çöp hak edişi; şu anda 193 bin lira (çöp kamyonları alımı için kullandığımız) kredimizi ödüyoruz. Her ay sadece 400 bin lira çöpten tasarrufumuz var. Bir yılda yapılan tasarruf 5 milyon lira! Bu bir yatırım değil mi?

Evet taşeronun alacakları vardı, kontak kapattılar! Sarnıç’taki Piknik Alanı’nı aynı adamlar işletiyordu, geri almak için davalar açtığımızda kontak kapattılar. Bütün o süreci geçtik. Biz CHP olarak büyük bir aileyiz dedik. Bütün belediyeler birer kamyon gönderdi. Bizim yeni kamyonlarımız gelinceye kadar vatandaş ne olduğunu hissetmedi bile! Sadece evinin önünde Buca, Menderes belediyesi arabası geçti. Bu küçümsenmeyecek bir yatırım.

2019 yılı sonu itibariyle piyasaya (önceki yıllardan biriken) bir kuruş borcumuz kalmadı. Sadece kamu borçlarımız var. Nasıl ödendi bunlar?! Şu anda da piyasaya 2 milyon lira civarında borcumuz var. Gaziemir Belediyesi için artık küçücük bir rakam. Bu aldığımız Mali Disiplin ve Tasarrufların sonucunda olan şeyler.

Tabi burada çok üzülerek söylemek istiyorum, Gaziemir’in bence en güzel belediyemizin Akçay Caddesi üzerindeki, DHMİ Hava Lojmanları yanındaki arsamızı maalesef icra yoluyla elimizden kaçırdık. 5 milyon kusur liraya satıldı. Kime gitti, geçmiş dönemdeki on yıl önce Sarnıç’ta verilmiş yerlerin biriken parası. O’nu kurtaramadığım için çok üzgünüm.

Geri dönüşüm ihalesi yaptık. Bu iş değil mi? Kaynak yaratmak değil mi? 955 bin lira bir yıllık gelirimiz oldu. Ayda 100 bin lira yapar! Bugüne kadar yapılmamış bir şey! Son 7 yılı düşünürseniz, çarparsanız rakamları görürsünüz!

Belediye çalışanlarımıza bir kuruş borcumuz yok! İşçinin alın teri kurumadan parasının ödenmesi gerekir felsefemiz var. ‘Halil Arda geldiğinde üç ay maaş ödeyemez’ deniyordu, 15 ay takır takır ödedik.

Hava Eğitim Komutanlığı’nın yanından Yobaz Deresi’nin yanından, Sarnıç’tan, Beyazevleri’n üstünden otobana çıkan plan üzerinde bir yol var. Tunç Başkan’la (Soyer) yaptığımız ilk görüşmemizde bu yolun kamulaştırılmasının yapılarak, alternatif yol olarak açılması için dosyalarımızı hazırlayarak Büyükşehir’e teslim ettik. 30 milyon lira bir kamulaştırma bedeli var. Yolun yüzde 80’i zaten kamuya terk edilmiş alan.

 

Sarnıç’taki 420 parseli ilgilendiren ecrimisil sorunuyla ilgili önemli yol kat ettik. Burada top artık AKP’li meclis üyelerinde. Ankara’ya artık ağırlığınızı koymanız gerekir. Hürriyet ve Fatih Mahallerinde aynı konumda evler var. Ekiplerimiz bunlarla ilgili çalışıyor. Onlarla ilgili de müracaatımızı yapacağız. Bu sorunun çözümü için çalışmaya devam edeceğiz.

Artık Gaziemir Metrosuyla ilgili ok yaydan çıktı. Kasım ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi proje ihalesi yaptı. Süreç başladı. Önümüzdeki günlerde projeyi alan firma gelip sunup yapacak. Hangi güzergâhtan geçecek nerede istasyon yapacak. Ulaştırma Bakanlığıyla yazışma safhasına gelecek. Bu kadar kısa sürede böyle bir sonuç aldığımız için çok mutluyum. İnşallah benim dönemimin son günü kazmayı vururuz.

Yollarda bulunan tekstil atık kumbaralarını da artık ihaleye çıkardık. Yaptığımız ihale ile artık belediyemiz buradan da yıllık 140 bin lira ayrıca kaynak elde edecek.

İlginç bir şey söyleyeceğim Gazi-Bel şirketi 2004 yılında kurulmuş ve bugüne kadar 18 milyon 500 bin lira zarar etmiş. İlk kez 2019 yılında bu şirket (bizim zamanımızda) 800 bin lira kar elde etti.

Gaziemir Belediyesi olarak önceki dönemlerden farklı olarak yeni milli eğitim yönetmelerine uygun GAZİDEK ile Eğitim Destek Hizmeti veriyoruz. İlk 400’e girmiş başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere bu hizmeti veriyoruz. Daha önce ayda 35 bin lira kira verilen yerden çıktık, 5 bin lira kira ödediğimiz yere geçtik. Buradan da ayda 30 bin lira destek sağladık.

12 tane (bizden önceki dönemlerden alacakları olanların) icralık dosyası vardı. Teşekkür ediyorum Necati beye (Başkan Yardımcısı Kırmaz) tek tek alacaklılar ile görüştü. Herkesle uzlaşı sağladık. Verdiğimiz sözleri de yerine getirerek hepsini (dosya alacaklarını) temizledik.

 

FALLİYET RAPORUNUN GÖRÜŞÜLMESİ SIRASINDA PARTİ GRUPLARI VE MECLİS ÜYELERİ ŞU GÖRÜŞLERİ PAYLAŞTI:

CHP Meclis Grubu adına meclis üyesi Emin Aksoy:

Faaliyet raporunu hazırlayan tüm personelimize ve bize sunum yapan Strateji Geliştirme Müdürümüz İrfan Yapar’a emeklerinden dolayı grubumuz adına teşekkür ediyorum. 2015-2019 Stratejik Planı’nın son dilimi olan 2019 stratejik plan ve performans programını ortaya koyan 2019 Faaliyet Raporu meclisimize sunulmuştur. Bütçe uygulama sonuçlarına bakıldığında 2019 yılı için öngörülen bütçe 137 milyon 336 bin 900 lira olup, gerçekleşen bütçe ise 101 milyon 557 bin 94 liradır. Bütçe gerçekleşme oranı yüzde 74’tür. Gelirlerimizdeki sapma vergi gelirlerinden oluşmuştur. Bunun nedeni ise 683 sayılı yasa gereği her türlü işlemin yapılmasına rağmen borcu olan vergi mükelleflerimizin ekonomik sıkıntıları içerisinde olması ve geçtiğimiz zamanlarda çıkarılan İmar Barışı yasasıdır. 2019 faaliyetlerimiz kısaca özetlersek; Katılımcı bir yöntem ve anlayışla 2020-2014 dönemi stratejik plan oluşturulmuştur. 2019’da ilk girişimlerimizden biri temizlik işlerinde yaptığımız işlemler olmuştur. Bir yılda taşerona vereceğimiz bedeli ile, 19 temizlik aracı alınmıştır. Bu sayede temizlik işleri daha etkin ve daha verimli hale getirilmiştir. İlçemizdeki ambalaj atıklarının toplanılması, geri dönüşümün sağlanması için ihale yapma kararı alınarak, bu alanda hiçbir gelirimiz yokken belediyenize 1 milyon liraya yakın ek kaynak yaratılmıştır. Belediyemiz tarafından özel işletmelere kullandırılan tesisler tahliye edilerek kamusal alanlar artırılmış, halkımıza daha iyi ve ucuz hizmet üretecek projelerin çalışmalarına başlanmıştır. Eski Seydiköy Tren İstasyonu’nun bitişiğindeki pareselin kamulaştırılma işi tamamlanmış olup bu alanın Kültür Merkezi ve Edebiyat Evi projesi çalışmalarına başlanmıştır. İlçemizin eğitim vizyonu üzerinde yükseltilmesine yönelik belediyemiz bünyesinde Yurtdışı Akademik Burs Ofisi kurulmuştur. CV bankasına gelen 3 bin 775 adet başvuru gelmiş, 225 kişiye iş imkanı sağlanmıştır. Kültü müdürlüğümüzce 3 bin kişiye sanat ve beceri kursları verilmiştir. Ayrıca 56 farklı değişik etkinlik düzenlenmiştir. 1943 kişiye çeşitli branşlarda spor kursu verilmiştir. Sosyal etkinlik merkezinde 1600 kursiyere eğitim verilmiştir. Sağlık alanında yardım ve bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza 10 bin 577 kişiye hizmet verilmiştir. 9 bin 970 kişi, 60 yaş ve üzeri vatandaşlarımızda Ata Evi hizmetinden yararlanmıştır.

Ak Parti Meclis Grubu adına meclis üyesi Ali Gönen:

Bir kuruluşun sağlıklı faaliyet yürütebilmesi için en başta sağlıklı bir bütçeye sahip olması gerekir. Eğer bütçesi sağlıklı değilse başarılı bir performans sergilemesi mümkün değildir. Gaziemir Belediyesi’nin 2019 için gelir olarak tahmin edilen 137 milyon 306 bin 900 lira olarak tahmin edildiğini görüyoruz. Gerçekleşen miktara baktığımızda ise 101 milyon 557 bin 94 lira gerçekleştiğini görüyoruz. 2018 bütçesiyle mukayese yaptığımızda tahmin edilen 112 milyon 940 bin lira iken gerçekleşen miktar 92 milyon 231 bin 344 lira. Yani yüzde 82 gibi bir gerçekleşme oranı var. 2019’a baktığımızda bu oran yüzde 74’lere inmiş. Bu kadar öngörüsüz bir bütçe hazırlanmasını anlamak mümkün değil. Bunun nedenleri izah edilirken işte ‘imar barışı’ ve ‘halkın ekonomik sıkıntısının vergi gelirlerine yansıması ve alınan payların azalması’ gibi açıklamalara sığınılıyor. Buna inanmak mümkün değil. İller Bankası gelirlerine de baktım önemli bir kayıp yok 34 milyon liralık bir hak edişten 5,5 milyon liralık bir kesinti yapılmış. Belediyemizin harcama giderlerine baktığımızda 139 milyon 47 bin 58 lira civarında. Buradan hareketle bütçelerde yüzde 31 gibi bir sapma görüyoruz. Giderekte bu açığın artması bizi endişeye sevk ediyor.  

 

Ak Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Uğur Atmaca:

Bütçe giderlerinin kurumsal sınıflandırma tablosundaki  Fen İşleri Müdürlüğü’nün 22 milyon 139 bin 500 lira olarak belirlenen tahmini giderinin, 16 milyon 373 bin 778 lira olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde de 10 milyon 592 bin lira olarak belirlenen tahmin giderinin de 8 milyon 320 bin 529 lira olarak geçekleştiğini görüyoruz. Özetlemek gerekirse Fen İşleri ve Park ve Bahçeler bünyesinde ciddi anlamda hizmet eksikliği görülmektedir. YABO 20 Ağustos – 31 Aralık tarihleri arasında 136 ilk randevu, 35 ikinci randevu, 5 tanede başvuru gerçekleşmiş. Orada harcanan para gençlerimize harcansaydı daha iyi olurdu. Gençlik Spor Müdürlüğü ile ilgili geçen sene verdiğimiz bir önergemiz vardı, Gaziemir’deki spor kulüplerimize 10’ar bin lira maddi yardım edilmesini istedik. Fakat türlü gerekçelerle bu geçekleştirilmedi. Fen İşleri bünyesinde doğrudan temin ile Sosyal Etkinlik Merkezi Projesi çizdirilmiş. Bizim belediyemizde çok sayıda meslektaş arkadaşımız (mimarımız) var. Onların iş yoğunluğu da olabilir. Ben Kadın Sığınma Evi gibi bu projeyi ben ücretsiz yapabilirim önerisi sunmuştum. Bununla ilgili bir para harcamaya gerek yoktu. Temizlik İşlerinin faaliyetlerinde belediye binamızda sıfır atık yönetimi çalışmaları ne durumda? Can Butonu uygulamasını tebrik ediyorum. Destek Hizmetleri’nde kamusal alanların çoğaltılması adına bir çok kiracımızın sözleşmeleri fesih edildi. Tahliyeleri başlatıldı. Bundan dolayı bugüne kadar gelir kaybına uğradık. Son durum nedir? Fen İşleri Performansının gerçekleşme oranında yüzde 28.91 bir kaybımız var. Bu üzüntü vericidir, çünkü fen işleri ve park ve bahçeler belediyemizin icracı müdürlükleridir.

 

MHP meclis grubu adına Grup Başkanvekili Selahattin Şahin:

Faaliyet raporlarına baktığımızda belediyemizin gelirlerinin sürekli düştüğü, giderlerinin de sürekli artmakta olduğu görülmektedir. Gelirleri açısından şu tahliye edilen özel işletmelere kiraya verilen yerlere baktığımızda bir gelir kaybı yaşanmıştır. Bunların üzerinde neden duruyorum; Bunlarla mutabık kalınarak yine tahliye yoluna gidilebilinirdi. “Kardeşim sana bir yıl müsaade. Ben burada şöyle bir proje yapacağım. Bir yıl sonra bu yeri terk etme şartıyla sana süre veriyorum denilebilir o sürece kadar da kira geliri elde edilmeye devam edilebilirdi. Ne yapacak bu belediye, gelirinin nasıl arttıracak? Temizlik işi, çöp kamyonları evet bu güzel bir şey! Oradan elde edilen kaynak var. Ama bu yetmiyor. Gelirlerimiz düşmekte, giderimiz artmakta, borcumuz çoğalmakta! Bence belediyemiz gelir getirici projeler yapması, en ufak bir gelirini kaybedecek işi de yapmaması gerekir. Başkanımız ‘Sarnıç’ta verilen yerler çok usulsüz verilmiş. Yap İşlet Devret ile almışlar, burayı belediye işletse çok daha iyi geliri olur’ diyor! Ama burada bir sözleşme var. Buraları alıyorum diyerek alınmıyor ki! Geçmişte belediyemiz tazminat ödedi. İşin bir de bu boyutu da var. Bunları dikkate almamız gerekiyor. İşte ‘Semt Evleri’, ‘Destek Hizmetleri’ buraların giderleri yüksek. Belediye gelir getirecek işlere bakmak lazım. Belediye, belediye işleri süreklilik arz eder. Ancak sürekli borç artarsa nasıl olacak?! O zaman belediyeler bu ülkeyi batıracak demek! Böyle bir şey var mı?! Kendimize geleceğiz, tasarruf edeceğiz.  

Meclis üyelerinden kişisel görüşlerini açıklayanlar;

CHP’li meclis üyesi Meral Yiğit

Uğur beyin (Atmaca) sıfır atık konusunda bir sorusu oldu. Zaten atık konusunda yıllık bir milyon lira kara geçtik. Bu zaten ifade edildi. Ayrıca bu kapsamda bir ayda 9 ton cam atık toplanırken, geçen aylarla birlikte 165 tona yükseldi. Plastik, kağıt, atık pil toplamak için kutular yerleştirildi.

CHP Meclis Üyesi Levent Çağlarsu

Faaliyet raporu diyoruz, bu bizlerinde birer faaliyet raporudur. Ben burada Gaziemir Belediyesi’ne 1928 yılından itibaren hizmet eden, Abdullah Arda’an, Halil İbrahim Şenol’a, Halil Arda’ya kadar tüm belediye başkanlarıma teşekkür ediyorum. Hepsi çok değerli işler yaptılar, fakat Adnan Yüksel’im benim için ayrı bir değeri var. Gaziemir’e çok güzel örnek işler yapmıştır. İçinde bulunduğumuz Kültür Merkezi’ni o yapmıştır. 1996-97 yıllarında 23 Nisan Çocuk Şenliği, O’nun eseridir. Gaziemir’in yüz akı Sevgi Yolu’da O’nun eseridir. Önder Caddesi’ni O genişletmiştir. 10 yıl belediye başkanlığı yapmıştır kendisine çok teşekkür ediyorum. 2009 – 2019 yılları arasında Halil İbrahim Şenol görev yapmış ve çok başarılı işlere imza atmıştır. Gaziemir Belediye Hizmet binası O’nun döneminde yapılmıştır.  Hizmetleri say say bitirilemez! İnşallah bizler de bu dönemde yaparız, yapmalıyız! Ben defalarca yazdım belediyede bankamatik çalışanları var, Halil Arda geldi bu bankamatik çalışanlarının hepsi temizlendi. Kamuoyunda bu başkan iyi şeyler yapıyor algısı oluştu. Bunları hepimiz alkışladık. Kültür Evi ve Edebiyat için kamulaştırmayı, metronun Gaziemir’den geçecek olmasın alkışladık. Temizlik işlerinde devrim oldu, bir çuval parayı taşerona verinceye kadar araçlar bizim oldu. Hepsi çok güzel şeyler.Biri çevre olmak üzere iki komisyonda görev aldım.Ben bu dönemde bir meclis üyesi olarak kafama yatmayan, bana uymayan maddelerde çekimser oy kullandım. Burada da çekimser oy kullanacağım.

CHP Meclis Üyesi Ali Ekber Sarıgül

Sayın Şahin, Atmaca ve Gönen’in geçen ki mecliste dile getirdikleri hususlara cevap vermek isterim. Sözlerime Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya teşekkür etmekle başlamak isterim. Şu nedenle ki; Aktepe, Emrez mahalleleri kurulduğu günden buyana gelmiş geçmiş belediye başkanlarının tamamının geldiği kadar, son bir yılda defalarca bu bölgeye ayak basmıştır. Bu mahallelerin yanı sıra Pirenlik, Zafer, Binbaşı Reşat Bey gibi kenarda kalan, unutulan hatta yok sayılan bölge ve mahallere gitmiştir. Sayın Şahin’in Karabağlar’a verelim kurtulalım seviyesinde ele alınan bölgelerinde yaşamın en önemli anlarında başkanımız hep orada olmuştur. Halkımız başkana güvenmektedir. On yılda bir tekrar eden bir yağmura, sele maruz kaldık. Bu durumu bir kez daha test ettik. Sel sırasında  oralardaydım. Başkan yardımcımız Necati bey (Kırmaz) sağ olsun hemen haber vermemizle birlikte tüm ekipler olarak oradaydık. Başkanımızla halkın arasındaydık.

CHP Meclis Üyesi Lütfü Özcan

Ali bey (Gönen) bütçe planlamasından bahsetti. Evet bazen planlarsınız ama bu gerçekleşmez. Bizi 18 yıldır yöneten insanlarında öngörüleri ortada. On sekiz yılda üç dört tane milli eğitim bakanı, her bakana göre milli eğitim politikaları değişiyor. Ekonomik anlamda 3 lira 3,5 lira olması gereken dolar bugün 6,5- 7 lira. Bizim bütçemiz, bütçe kalemlerimiz belli. Oradan gelen (merkezi idareden) bütçeyi hayır kabul etmiyoruz deme şansımız, lüksümüz yok. Bizlerin göreve geldiği 13 ayda özellikle spor kulübümüzde bir şey talep ettiğimiz zaman, paranın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yaptığımız tasarrufların daha da farkına varacaksınız. 

MHP Meclis Üyesi Aydın Kemahlı

15 aydır belediyedeyiz. 1 yıllık bir faaliyetimiz var. Bizim konuya bakış açımız çok farkı. MHP olarak bakışımız kurumsaldır. Kimsenin şahsınla bir problemimiz yok. Bir yıllım süreye kurumsal olarak baktığınızda burada önceki dönemde de CHP’li belediye başkanı vardı, şimdi de CHP’li bir başkan belediyeyi yönetiyor. Burayı on yıldır siz yönetiyordunuz şimdide siz yönetiyorsunuz. Başkan  ilk geldiğinde 60 yıl sonra belediyeyi aldık dedi, 10 yıl sonra belediyeyi çökerttiniz. Ben olaylara kurumsal bakarım. Nereden aldın nereye getirdin. Bu belki ekonomik anlamda çökertme evet o zaman düzgün icraatlar, düzgün harcamalar yapılmamış. Tabi sizde böyle bir enkazın üstüne geldiniz. Bomba elinzide patladı. Bir seneyi devirdik, faaliyet yaptık, faaliyet yaptık. Allahınız severseniz çöp kamyonundan başka ne yaptık. 140 bin nüfuslu yerde 200 öğrenci YABO’ya gelmiş biz bu 200 kişi için mi faaliyet yaptık?! Bu toplumun neresinin genelini ilgilendirir. Tutanaklara bakıyorum 3 tane meclisimiz pazaryeri, pazaryeri diye geçti. Yok geniş oldu, yok dar oldu. Evet burada iki nokta var sayın başkanı yaptığı halkın gözünde takdir edildi. Pazaryeri yangın merdiveni holi derken ne gerek vardı temcit pilavı gibi üç mecliste bunları tartıştık. Gaziemir’e yapılması gerekenler meclise gelmeli. Kamusal alan yaratacağız sözlerine gelince, elbette yaratalım. Şahin tepesinde üç tane teraslanmış hazır yer var, müthiş manzara var. Alsana bir lira çay satılacak yer! Yeşillendirelim , ağaçlandıralım. Üç tane barakadan çardak kursan, on tane masa atsan valla çayı bir liradan değil üç liradan da satarsın. Pandemi sürecinde belediye zor şartlarda çalıştı. Eksikle çalıştı. Şu oldu bu oldu. Adam fabrikasını çalıştırırken önlem aldı, bir gün şu gelecek bir gün bu gelecek diye. Bize mahkum gelmez ise çalışılmayacak mı? 

CHP Meclis Üyesi Murat Serin

Şimdi bu bizim ilk faaliyet raporumuz. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ben CHP meclis üyesi olarak 1926 yılından beri gene Gaziemir Belediyesi’nin devlette devamlılık esası ile yönetilmektedir. Bu dönemde kamu hizmeti veren belediyemizin borçlanması da normal, tabi ki borçların olması da normaldir. İleriye dönük borçlanması da normaldir. Nitekim bu dönem Gaziemir Belediye Başkanımıza borçlanması, kredi alması için meclis olarak oybirliği ile yetki verdik. Tabii ki biz geçmiş dönemin borçlarını, bizden sonra gelenler de bizlerin borçlarını ödeyecek. Türkiye’nin her tarafında da bu böyle olur. Gaziemir’deki belediyeciliğe gelirsek, CHP olarak katılımcılık bizler için çok önemli. CHP meclis üyesi olarak katılımcılığı çok önemsiyorum. 15 aydır, Esnaf, Kültür ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği olmak üzere 3 tane komisyonda görev yapıyordum. Onun dışında Gaziemir’de esnaf sıkıntıları oldu, bunun iç,n bir kez toplantı düzenlenemedi. Bunlar bizim serzenişlerimiz. YABO konusunda benin kişisel düşüncelerim olarak tasvip etmediğim bir yapı. Neden diyeceksiniz, ben bütçesel boyutuna bakmıyorum, buraya harcanan enerjinin yoksul aile çocuklarının eğitiminde kullanmalıyız. Pandemi sürecinde temizlik işleri çok yoğun çaba ve emek harcamışlardır. Hepsini kutluyor ve teşekkür ediyorum. Çıkarılan bankamatik işçileri için belediye başkanıma teşekkür ediyorum. Fakat alınan işçiler var. Alınan işçiler bütçe fazlası oluşturmayacak mı? Biz dahil olamadığımız bir şeyi burada sormak zorundayız. CHP olarak iyi işlerle anılmak isteriz. İyi işler elbette oluyor. Temizlik işlerine araçların alınması başlı başına bana göre de bir devrimdir. İlk yola çıktığımızda taziye evlerinin hayata geçirilmesi büyük bir iştir. Başkanımıza teşekkür ediyorum. Burada şunu da belirtmeliyim ki belediye bir aile şirketi de değildir. Belediye halkın belediyesidir. Faaliyet raporuna çekimser oy vereceğimi ifade ediyor teşekkür ediyorum.  

CHP Meclis Üyesi İbrahim Özkara

Sayın başkanımın talimatlarıyla 9 Eylül mahallesinde yükseltilmiş yaya geçidi ve asfalt yapımı ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi programına alınmıştır. Bu Cimer’ede şikayet edildiği halde yıllardır yaptırılamayan bir sorundu.

 

2019 YILI GELİR VE GİDER KESİN HESABI  OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ.

Gaziemir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı ikinci toplantısının bir başka önemli maddesi de Kesin Hesapların görüşülmesiydi. Faaliyet raporunun aksine 2019 gelir ve gider kesin hesaplarının görüşülmesinde hiçbir tartışma ve görüş ayrılığı yaşanmaz iken; Komisyon başkanı İlhami Özkese’nin okuduğu raporlar oy birliği ile kabul edildi.

 

  

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/04/2024 , 10:36:53
SİYASET
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin