GAZİEMİR’DE KADINA YÖNELİK CİNAYETLERE SERT TEPKİ
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

GAZİEMİR’DE KADINA YÖNELİK CİNAYETLERE SERT TEPKİ

Facebook'ta paylaş
Kadına yönelik cinayetlere her gün bir yenisi daha eklenirken, Gaziemir’de sivil toplum kuruluşları ve Gaziemir Belediyesi ortak yaptığı açıklamada şiddet ve cinayetleri kınadı. İstanbul Sözleşmesi’nin eksiksiz uygulanması çağrısını yaptı.
07/09/2020 , 18:22:39

Gaziemir, boşanmak istediği erkek tarafından önceki gün iş yerinde katledilen Handan Doğru’yu anmak ve kadına yönelik şiddete karşı ses vermek için tek yürek oldu.

Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziemir Şubesi, Gaziemir Belediyesi, Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği, Gaziemir Üretici Kadınlar Kooperatifi ve Gaziemir Gönüllü Çalışma Platformu üyeleri, Handan Doğru’nun katledildiği noktaya gelerek basın açıklaması yaptı. Katılımcılar Handan Doğru’nun iş yerinin olduğu sokağı doldurarak “Kadına uzanan eller kırılsın” sloganları attı. “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” pankartı taşıyan grup, “Kadına Şiddete Son”, “Kadın Cinayetleri Politiktir” dövizleri de taşıdı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan ADD Gaziemir Şube Başkanı Gülen Özkan, kadına yönelik şiddetin açık ve tartışmasız insan hakları ihlali olduğunu dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi’nin “ama”sız ve “fakat”sız, eksiksiz uygulanması gerektiğini vurguladı.

Özcan’ın okuduğu bildirge de şu görüşler paylaşıldı:

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi; yürürlüğe girişinden altı yıl sonra, üstelik kadına şiddetin, kadına yönelik cinayetlerin hızla arttığı bir dönemde, “Kaldırılsın. Feshedilesin. Aile kurumunu yıkıyor” gibi söylemlerle çok yönlü saldırı altındadır.

Biz bu saldırıların ne anlama geldiğini, saldırganların özellikle son dönemdeki, eylem, uygulama ve söylemleriyle ne denmek istediğini çok iyi biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ne saldıranlar siyasi olarak diyorlar ki;

“Biz Atatürk Devrimi’ne, Cumhuriyet rejimine, laikliğe, demokrasiye, çağdaşlığa karşıyız”! “Biz (İstanbul Sözleşmesi’ni) ilk imzalayan ve onaylayan devlet olsak ta, yürürlüğe soksak ta, uluslar arası hukuka karşıyız”! “Biz kadın-erkek eşitliğine karşıyız”! “Biz kadının birey görünmesine karşıyız”! Biz sözleşmedeki fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet, her türlü şiddetle mücadeleye, bu konudaki önleme, koruma, kovuşturma ve destek politikalarına karşıyız”! “Biz sözleşmedeki bağımsız izleme mekanizmasına karşıyız”! Biz devletin kadın yönelik her türlü şiddeti önlemek ve bununla mücadele etmek için devlet çapında etkili, kapsamlı ve birbiriyle uyumlu politikalar uygulama yükümlülüğü altına girmesine karşıyız”!

İstanbul Sözleşmesi’ne saldıranlar esas olarak diyorlar ki; “Biz çağdaş dünyaya karşıyız. Biz şeriat hükümlerinin hiç tartışılmadan uygulanmasından yanayız. Biz kadınlara şiddetten, insan haklarını ihlalden yanayız. Elimizi kolumuzu bağlamayın (!)

 

Bizler ise diyoruz ki;

Kadın-erkek eşitliği için büyük işlere imza atan Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gidenler olarak, kadını birey olarak görmeyen zihniyetin söylemlerinden kaygılıyız.

Kadına yönelik şiddet açık ve tartışmasız insan hakları ihlalidir. Bu insan haklarının ihlalini önlenmesi açısından İstanbul Sözleşmesi büyük önem taşımaktadır. Demokrasiye ve kadınların kazanılmış haklarına sahip çıkmaya, geri adım attırmaya ve hukuki eşitliğin yaşama geçmesini sağlamak için mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız.

Siyasal İslamcı, gerici kadronun ağza alınmayacak ifade ve iddialarla saldırdığı İstanbul Sözleşmesi’nin, ‘amasız’,  ‘fakatsız’, yani eksiksiz uygulamasını istiyoruz. Konunun tarafı ve takipçisiyiz!

“Kadın değil, erkek danışma merkezi açmalıyız”

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da yaşanan olaydan dolayı çok üzgün olduğunu belirterek “Maalesef bulunduğumuz yerde geri dönüşü olmayan acı bir olay yaşandı. Yoksulluk, işsizlik insanlarımızı korkunç derecede etkiledi. Bundan da en çok etkilenen kadınlar oldu. Şiddet ülkemizde cinsiyet ayrımcı politikalarla meşrulaştırılıyor. Sesimizi yükseltmeliyiz. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunun için tüm vatandaşlarımızı bizlere destek vermeye çağırıyoruz. Belediye olarak kadını önemseyen politikalar uygularken ilçemizde böyle bir olayın yaşanmasından dolayı son derece üzgünüm, umarım bu cinayet son olur” dedi.

Toplumda kadının huzur ve güven içinde yaşaması gerektiğinin de altını çizen Başkan Arda, “Bunun için Kadın Danışma Merkezimiz ile kadınların her türlü ihtiyacında yanındayız. Ancak gelinen noktada belki de erkek danışma merkezi açmalıyız. Erkeklerin ruh sağlığını tedavi etmeliyiz. Bu yaşanan sorunlar sadece belediyelerin sorumluluk almasıyla çözülemez. Tüm yetkili kurumların harekete geçmesi gerekiyor. Kadını önemsemesi gerekiyor” diye konuştu.

Açıklamanın sonunda katılımcılar yaşanan şiddeti alkışlarla protesto etti.

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
23/04/2024 , 13:32:29
GAZİEMİR
21/04/2024 , 16:19:04
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin