Başkan Arda basın mensuplarına 2 Yılını değerlendirdi
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Başkan Arda basın mensuplarına 2 Yılını değerlendirdi

Facebook'ta paylaş
30/03/2021 , 20:35:20

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda göreve seçildiği 31 Mart 2019’dan, 30 Mart 2020 yılına kadar geçen 2 yılını İzmir Basını’na değerlendirdi. Başkan Arda basın mensuplarına önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği projeler hakkında da bilgi verdi. İzmir’in Çernoboli olarak ülke gündeminde olan Emrez’deki eski Kurşun Fabrikası’nın bulunduğu alanın bakanlık tarafından kamulaştırılarak nükleer atıkların temizlenmesini bir kez daha gündeme getiren Başkan Arda eşiyle ilgili yapılan spekülasyonlara da yanıt verdi. Arda “Ben ne zaman kamuoyuna önemli bir konu hakkında gündeme gelsem, eşimi öne sürerek gündem değiştirmeye çalışıyorlar. Eşim 2007 yılında milletvekili adayı olan biri. Almanya’da şu an doktorasını yapan başarılı bir insan. O’nu yıpratmak için o kadar çok gündemde tutuyorlar ki, tam tersi gelecek seçimlerde milletvekili adayı olmasına da yardımcı oluyorlar” dedi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda geride bıraktığı görev süresinde yaptıkları ve önümüzdeki süreçte yapacaklarını sunumlarla ortaya koymaya devam ediyor.

İlk önce CHP İzmir İl Başkanlığı ve İlçe Başkanlığı’na 2 Yılını değerlendirdiği sunum gerçekleştiren Başkan Arda daha sonra ilçedeki sivil toplum kuruluşlarıyla da aynı sunumunu paylaştı.

Gaziemir Belediye Meclisi’nde Yıllık Faaliyet Raporu’nun görüşüleceği Nisan ayı olağan toplantısı öncesi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda bu kez İzmir Basını ile bir araya geldi.

Basın ile birlikte kahvaltı yapan Başkan Arda daha sonra Meclis Toplantısı Salonu’nda gazetecilere 2 yıllık faaliyetlerini sunumla anlattı.

Görev süresinin geride kalan iki yılında yaşama geçirdikleri fiziki, sosyal ve kültürel çalışmaları ve ekonomi alanındaki adımları anlatan Başkan Arda, Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi ve Gaziemir Gençlik Merkezi projeleri ile ilçenin geleceğine yön vereceklerini söyledi. Başkan Arda, nükleer atıklar sorunu, hazine miktar fazlalıkları sorunu ile ecrimisil sorununun çözümü için de bakanlığa çağrı yaptı.

31 Mart Yerel Seçimlerine Millet İttifakı’nın adayı olarak giren ve rekor oyla seçilen CHP’li Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, yaşama geçirdiği proje ve çalışmalarını kamuoyuna anlatmaya devam ediyor. Daha önce parti yöneticilerine ve ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine çalışmalarını anlatan Başkan Halil Arda, belediyenin Meclis Salonu’nda bir araya geldiği basın mensuplarıyla yaşama geçirdiği çalışmaları paylaştı.

Gaziemir için hazırlanan tanıtım filminin gösteriminin ardından kürsüye gelen Başkan Arda,  göreve gelir gelmez ilk hedeflerinin tasarruf, kamulaştırma ve kamusal alanları genişletme olduğunu vurguladı. Bu kapsamda temizlik araçlarını taşerondan kurtararak belediye bünyesine geçirdiklerini, 19 yeni temizlik aracı satın aldıklarını, bu uygulama ile her ay belediyeye 440 bin lira tasarruf sağladıklarını da vurguladı.
Başkan Arda, uyguladıkları ekonomik tedbir ve mali disiplin sayesinde belediyenin şu anda ne personele ne de piyasaya vadesi geçmiş bir kuruş borcu kalmadığını belirterek, “Hepimizin bir hikâyesi var. Gaziemir Belediye başkanlığı benim hikâyemin bir parçasını oluşturuyor. Gaziemir’de doğdum büyüdüm, mali müşavir olarak 40 yıldır siyasetin içindeyim. Gaziemir için rekor oyla 31 Mart seçimlerini kazandık. Kamulaştırma, tasarruf, yeni kaynaklar yaratma dedik. Bu felsefe ile yola çıktık. İlk yaptığımız çöp taşeronunu göndermek oldu. Diğer belediyelerde yaşanan sıkıntıları gördüğümde çok önemli bir kararı hemen aldığımızı görüyorum. Pandemi süreciyle birlikte döviz de çok yükseldi. Bugün olsa temizlik araçlarını alamayacak noktada olacaktık. Doğru zamanda yaptığımızı düşünüyorum. Bu şekilde ilk yılımızda 10 milyon liralık yatırım yapmış olduk. Ekonomik anlamda aldığımız kararlar, uyguladığımız tasarruf, kamulaştırma ve yeni kaynaklar yaratmamızın sayesinde iki yılda ekonomik olarak hedefimize ulaştık” dedi.

Pay almak hakkımız

Gaziemir’in ayakta kalan en eski yapılarından birini kamulaştırdıklarını ifade eden Başkan Halil Arda, yapının restorasyonu için İzmir Valiliği’nden destek isteyeceklerini söyledi. Başkan Arda, “2 milyon 800 bin liraya tarihi bir evi kamulaştırdık. Bin 650 metrekarelik bir bahçeye sahip. Şu anda restorasyon çalışmaları devam ediyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile birkaç gün içinde görüşüp destek isteyeceğim. Yardım edeceklerini düşünüyoruz, etmezlerse kendi bütçemizden yaparız. Ancak kültür varlıklarını korumak için vergiden pay aktarıyoruz. Oradan pay almak hakkımız” dedi.

“Oylarımızı artırdık”
İlçede yaşanan tüm vatandaşların sorunlarıyla ilgilendiklerini de anlatan Başkan Arda, “Sarnıç’taki ecrimisil sorunundan, Aktepe’deki kentsel dönüşüm ve hazine miktar fazlalıklarına kadar vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için çalışıyoruz. Aralık ayında ilçede yaptırdığımız kamuoyu yoklamasında yerel seçimlerde aldığımız yüzde 57.09’luk oy oranını iki yıl içinde artırdığımızı gördük” dedi.

Kadınlara tam destek
Hayatın her alanında kadınları desteklerini ifade eden Başkan Halil Arda, yaşama geçirdikleri Porta Gaziemir projesi ile hem yurttaşlara sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşacakları bir tesis yaratacaklarını hem de kadınların istihdamına katkı koyacaklarını söyledi. Kadınların belediye yönetiminde söz sahibi olduğunu dile getiren Başkan Arda, “Belediyemize ait Tepe Restoran ismiyle anılan kafeterya vardı. İlk yapıldığı andan itibaren kiralanmış bir yerdi. Hukuk kuralları çerçevesinde kiracısını çıkarttık. Burada bir kafeterya yapıyoruz. Burası sadece bir kafe değil, aynı anda 16 kadının üretim yapacağı mutfak atölyesine sahip. Üretici kadın kooperatifimizin üyesi kadınlarımızın ve mutfak atölyesinde kadınlarımızın ürettiklerini bu çalışma içerisinde yer alacak Zeytin Evi’nde satacağız.  Burası Gaziemir hastane ve okullar bölgesi olarak bildiğimiz bir bölge. Şu anda inşaatı hızla sürüyor. 1,5 yıl içinde bitirmiş olacağız. Gaziemirli kadınları önemsiyoruz değer veriyoruz. Belediye meclis üyelerimizin yarıya yakını kadınlardan oluşuyor. 5 başkan yardımcımın 3’ü kadın. Müdürlerimin çoğunluğu kadın” diye konuştu.

“Yoksulluğu yönetmek değil, yok etmek istiyoruz”
“Yoksulluğu yönetmek değil, yoksulluğu yok etmek istiyoruz” diyen Başkan Arda, Sosyal Marketten 521ihtiyaç sahibi aile yararlandığını, bu sayıyı yıl sonuna kadar bin kişiye çıkartacaklarını da kaydetti.  Başkan Arda, yıl boyunca 3 bin 518 aileye destek verdiklerini söyledi. Ayrıca belediye işçileriyle ilgili de geçen yıl imzaladıkları toplu sözleşme ile İzmir’de en yüksek zammı veren ilk belediye olduklarını, 1 Şubat’tan itibaren en düşük işçi maaşının 5 bin 15 liraya yükseldiğine de vurgu yaptı. 


“Ayaklarımızın üzerinde duruyoruz”
Gaziemir Belediyesi’nin esnafa vadesi geçmiş borcunun kalmadığını, diğer borçları da yapılandırdıklarını dile getiren Başkan Halil Arda, “Şubat ayı dâhil esnaftan aldığımız tüm mal ve hizmetlerin bedelini ödemiş durumdayız. Esnafa bir kuruş borcumuz yok. Bu hafta içinde 500 bin lira nakit parayla 14 dosyamızı temizledik. 1994 yılından bu yana gelen SGK borçlarından birçoğunu ödedik. Çok borcumuz daha var tabi, ancak onları da taksitlendirdik ve ödemeye başladık. Yeni kaynak yaratma, tasarruf etme mesleğimin gereği. Attığımız adımlar, aldığımız önlemlerle Gaziemir Belediyesi, ekonomik olarak ayaklarının üzerinde duran bir belediye” dedi.

Bakanlığa nükleer atık çağrısı
Aktepe-Emrez bölgesinde bulunan nükleer atık probleminden dolayı bölgede yaşayan insanların sağlığının tehdit altında olduğuna vurgu yapan Başkan Halil Arda, “Burası İzmir’in Çernobil’i. Dışarıdan bir madde getiriyorlar. Bu madde Türkiye’de bulunmuyor. Bu madde eski kurşun fabrikasının bahçesinde 2007 yılında bulundu. O yıldan beri de çözüm üretilmiyor. Belki onu getiren fabrika sahibi bile o zamanlar farkında değildir. Yağmurla birlikte oksitlenerek insanların sağlığını tehdit ediyor. Buranın temizlenmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de dile getirdim. İzmir Valisi’ni ziyarete gittiğimizde de buranın temizlenmesi gerektiğini söyledik. Gelin bu cenazeyi hep beraber kaldıralım diyorum. En son İzmir Vali Yardımcısının düzenlediği toplantıda bir araya geldik; ama o da olmadı. Bizim isteğimiz burasının kamulaştırılarak temizlenmesi ve nükleer temalı bir parka dönüştürülmesi. En azından çevrede yaşayan, yıllardır bu problemle boğuşan insanlarımıza ödül gibi olsun istiyoruz. Ama tabii ki karşılık bulamıyoruz” diye konuştu.

Hazine miktar fazlalıkları çözülmeli
Aktepe-Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili yaşanan sıkıntıları anlatan Başkan Halil Arda, bu mahallelerde soruna yol açabilecek hazine miktar fazlalıkları şerhlerinin tapu kayıtlarından kaldırılarak vatandaşların mülkiyet sorununun çözülmesi için adım atılması gerektiğini söyledi. Başkan Arda, “122 hektarlık bir bölge olan Aktepe-Emrez bölgesi, İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm alanı. Burada tapularda hazine miktar fazlalığı şerhleri var. Vatandaşın elinde 100 metrekarelik tapu var, gidiyorsunuz kütükte 70-80 metrekare yazıyor. Büyükşehir Belediyesi kütüğü açıyor ve ona göre ev teklif ediyor. Burada da problemler var. Vatandaşlar bu tapuları satın alırken hazine miktar fazlalığından söz edilmemiş. 10 yıldır mağdur durumdalar. Dönüşüm alanı olduğu için çivi çakamıyoruz. Doğalgaz gelemiyor. Hazine miktar fazlalığının bu vatandaşlara bedelsiz ya da iz bedel devrini istiyoruz” dedi.

Sarnıç’ın tapu sorunu çözülmeli
Sarnıç Bölgesinde yaşayan yurttaşların tapu sorununun çözümü için yaptıklarını çalışmaları anlatan Başkan Arda şunları söyledi: “Sarnıç bölgemizde tapuyla ilgili sıkıntılar var. Buralar muhtar belgeleriyle satılmış, insanlar evlerini yapmış. Evler vatandaşlara ait ama toprak hazineye ait. Devlet burayı satmak istiyor. Yasa, bu evin size ait olduğunu ispat edin toprağı size satalım diyor.  Geldiğimde sorunu kucağımda buldum. 15 yıldır bu dosyaların kayıp olduğu söyleniyordu. Bizimle ilgili aleyhte propaganda yapmaya başladılar. Oradaki vatandaşlarla iki ayrı toplantıda bir araya geldik. 2006’dan bu yana kadar neler uygulanmış, yasa ne söylüyor, biz ne yapabilirizi konuştuk. Kayıp faturaların hepsi bulundu ve ecrimisilleri durdurduk. Bakanlığa gitti. Bakanlık bu tapuları bize devredecek, biz de 2 yıl içinde satacağız.”

Gaziemir Metrosu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttükleri çalışmaları da anlatan Başkan Halil Arda, Gaziemir metrosunun yola çıkmış olmasının kendisini çok mutlu ettiğini söylerken sözlerini şöyle sürdürdü: “ Gaziemir metrosunu seçim bildirgemde yer aldı. Ben bunu 1 gün dahi erkene çekebilirsem mutlu olurum diye seçim çalışmalarımda dile getirdim. Tunç başkan ziyaretime geldiğinde bunu ne kadar öne çekersek mutlu olurum dedim. 1 hafta sonra Tunç başkan basına ‘Gaziemir metrosu geliyor’ diye açıklama yaptı. Proje ihalesini alan firma Gaziemir metrosunun projesini hazırlıyor. Jeolojik etütler yapıyorlar. Uzun vadeli bir şey. Benim döneminde başlaması, benim üzerine gitmem benim için mutluluk verici.”


Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi
Yaşama geçirecekleri Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi’nin İzmir’in kültür sanat yaşantısına yön vereceğini ifade eden Başkan Halil Arda, “Gaziemir kültürle sanatla yoğrulan bir yer. Bu konuda önemli bir projemiz var. Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi projemizin mimari sanat eseri olması gerekiyor. İzmir ve Ankara’dan birkaç önemli mimarla proje çalışmasını yapıyoruz. Gaziemir’in merkezi konumunda bir alan. Toplamda 3 bin 500 metrekare. Altında ticarethane asla istemiyorum. Buca’daki fidanlığın karşılığında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansmanının yüzde yüzünü karşılayacağı bir proje. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gaziemir Belediyesi meclislerinden geçti. Protokollerini imzaladık. Cumhuriyetimizin 100. yıl ismini taşıyacak. Bununla ilgili de çok heyecanlıyım. Geçerken herkesin kafasını çevirip büyüleneceği bir sanat eseri olacak” dedi. Başkan Halil Arda,  Gaziemir Atatürk Kültür Merkezini de yenileyeceklerini sözlerine ekledi. 

Gençlik Merkezi
Gaziemir’de yaşayan her gencin en az bir yabancı dil konuştuğunu hayal ettiğine vurgu yapan Başkan Arda, Gaziemir Gençlik Merkezi projesini hayata geçireceklerini ifade ederek şunları söyledi: “Gaziemir’de bir gençlik merkezi kurmak istiyoruz. İzmirli, Gaziemirli gençlerin çağdaş fikirlerle donatılacağı, dil eğitimi alacağı; sorgulayan, hesap soran, özgür gençlerin yetişeceği bir gençlik merkezi yapmak istiyoruz. Gaziemir Gençlik Merkezi 5 katlı olacak. 2 ay içinde buranın temelini atacağız. Şu anda ihale aşamasında. Bu projemizi de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçireceğiz.”

 

 

    

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
25/03/2024 , 12:37:57
SİYASET
25/03/2024 , 12:27:09
SİYASET
25/03/2024 , 11:44:19
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin