Azmin ve Sivil Toplum’un zaferi
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

Azmin ve Sivil Toplum’un zaferi

Facebook'ta paylaş
23/08/2021 , 12:39:29

Kuruluşu 2007’ye dayanan Gaziemir Kent Konseyi aradan geçen uzun yıllara rağmen ilk kez ilçe gündeminde en çok konuşulan konu haline geldi. Daha önceki yıllarda Kent Konseyi başkanını defalarca tek adaylı seçimlerle ve oldukça sınırlı katılımla belirleyen Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu tarihinde ilk kez iki adaylı seçime tanık oldu.

       Her ne kadar Kent Konseyi başkan adaylığı için mevcut başkan Ayhan Aksoy ve Günnur Berber arasında yarış olsa da, Berber’in aday olmasının önüne seçim gününe kadar sürekli engeller konuldu.

        Günnur Berber’in adaylığı bağlı bulunduğu dernek ve onu destekleyen çok sayıda derneğin Genel Kurul mücadelesi sonucunda gerçekleşebildi. Yapılan oylamalar neticesinde önce İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği ve aynı talepte bulunan 12 dernek Genel Kurul iradesiyle Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurul üyeliği hakkı elde etti.

        Çekişmeli oylamanın ardından Genel Kurulu üyeliği kabul edilen İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği, Başkan Adayı olarak Günnur Berber’i gösterdi.

       Seydiköylüler Derneği, Ege Pomakları Kültür ve Dayanışma Derneği, Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziemir Şubesi, Türk Kızılay Gaziemir Şubesi, Gaziemir Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği, Gaziemir Folklor Eğitim Merkezi Derneği, Gaziemir Masterler Spor Kulübü, Gaziemir Futbol Kulübü, Gazi Umur Bey Spor Kulübü Derneği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteğini alan Günnur Berber ezici bir başarıya imza atmış oldu.

      65 tüzel kişi temsilcisinin imzaladığı Hazirun Listesi’nden 52’si Gaziemir Kent Konseyi Başkanlığı seçiminde oy kullandı. Günnur Berber ilk turda Gaziemir Kent Konseyi Yönergesi’nde öngörülen 3’te 2’lik üstünlüğü elde ederek 42 oyla Gaziemir Kent Konseyi Başkanı seçildi. 10 oy alan rakibine karşı açık ara seçimi kazanan Berber, 5 Ağustos 2024 tarihine kadar bu görevini sürdürecek. Berber başkanlık seçiminde elde ettiği başarıyı 7 kişilik Yürütme Kurulu seçimlerinde de sürdürdü. Yürütme Kurulu’nun tamamını Günnur Berber ve ekibinin önerdiği isimler kazandı. Yürütme Kurulu da bu görevini 2024 Ağustos ayında yapılacak Olağan Genel Kurul’a kadar sürdürecek.  

 

GÜNNUR BERBER ÖNÜNE KONULAN ENGELLERİ AZİMLİ DURUŞUYLA TEK TEK KALDIRMAYI BAŞARDI

       Günnur Berber, Dernek başkanı Hakan Süvari’nin teklifi ile Seydiköylüler Derneği’nin kurduğu Tiyatro Topluluğu’nda oynadığı oyun ve performansı ile Yerel Haberci Dergisi İmtiyaz Sahibi Türker Küpcük’ ün dikkatini çekti. Sosyal medyadaki kadın ve yaşam alanında verdiği mesajlar ile sosyal medyada da oldukça aktif bir profil ortaya koyuyordu. Türker Küpcük’ ün sosyal medyada yaptığı paylaşımları da içine alan bir çerçevede köşe yazarlığı teklifini kabul eden Günnur Berber kamuoyunda adından söz ettirmeye başladı. Bazı yayınlanan kitaplarda da deneme yazıları bulunan Berber daha önce üye olduğu çok sayıda dernekte sosyal faaliyetlere katkı verdi. İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği Başkanı Hilmi Öztop’un önerisiyle derneğin Kadın Kolları Başkanı olan Günnur Berber, pandemi sürecinde de yardımlaşma kampanyalarına destek oldu. Gaziemir Belediyesi’nin oluşturduğu ilçedeki dezavantajlı ailelere yardım etmeyi amaçlayan Sosyal Market’e, İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği tarafından katkı verilmesini organize etti. Dernek tarafından bu çerçevede Sosyal Market’e ilçedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere 400 kg zeytinyağı ile temizlik ürünleri ve kadınların kişisel ihtiyaç malzemeleri bağışında bulunuldu. Dini bayramlarda dernek tarafından doğrudan ilçedeki ihtiyaç sahiplerine Alışveriş Çeki, çocuklar için giysi yardımları gerçekleştirdi. Derneklerin birlikte hareket etmelerini ve birlikte etkinlikler düzenlemeyi amaçlayan Günnur Berber’in girişimleriyle Ege Pomakları Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte projeler geliştirdi. İlçede kurulu olan Seydiköylüler Derneği, İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği ve Ege Pomakları Derneği’nin birlikte etkinlikler üretmesinin önünü açan Günnur Berber son olarak Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu öncesinde ilçedeki çok sayıda derneği ve Esnaf Odası, Kredi Kefalet Kooperatifi gibi Gaziemir’in önde gelen sivil toplum kuruluşlarını bir amaç bünyesinde toplamayı başardı. Berber’in bu azmi ilçedeki siyasi partilerin ve diğer resmi kurum ve kuruluşlarının da dikkatini çekti. Berber başarıyla sürdürdüğü seçim kampanyası sürecinde gerek ziyaretleri gerek sosyal medyadaki paylaşımlarıyla her geçen gün kamuoyu desteğini arkasına almayı bildi.

       Kampanya döneminin kamuoyuna pek yansımayan bölümünde ise Günnur Berber aday olmasının önüne geçebilmek için yapılan tüm ters algı girişimlerini ve yönerge vb. teknik tüm engelleme çabalarını da güçlü iradesiyle tersine çevirmeye başardı. Artık görüldü ki Günnur Berber bu büyük mücadelesinde yalnız değil bilakis çok güçlü bir iradenin temsilcisi olarak toplumun huzurundaydı.  

 

VAZGEÇİRME, ALGI OYUNLARI SONUÇSUZ KALINCA TEKNİK ENGELLEME GİRİŞİMLERİNE MARUZ KALDI.

 

       İlk olarak iki yıldır Kadın Kolu Başkanı olarak görev yaptığı İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği’nin Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu Üyeliği’ne kabulü için girişimlerde bulunan Günnur Berber’in çabası her defasında farklı bir engel ile karşılaştı.

       Yürürlükteki Kent Konseyi yönergesine göre konsey başkanlığına dilekçe ile başvuran Günnur Berber bağlı bulunduğu derneğin Genel Kurul Üyesi olma isteğini iletti. Konsey sekreterliğinden gelen resmi yazıda 5 Ağustos 2021 tarihinde yapılacak Genel Kurul’da İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği’nin temsil edecek kişinin bildirilmesi isteniyordu. Bildirim işlemlerinin ise 26 Temmuz 2021 günü mesai bitimine kadar yapılması gerektiği belirtiliyordu. 9 günlük bayram tatilinin ilk mesai gününe sıkıştırılan takvime rağmen İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği, Türk Kızılay Gaziemir Şubesi vb. birçok dernek dilekçelerini konsey sekreterliğine ulaştırdı. İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği 5 Ağustos 2021’deki Genel Kurul’da Günnur Berber’i dernek temsilcisi olarak bildirdi. Yönerge gereği söz konusu dilekçelerin Yürütme Kurulu’nda görüşülerek 5 Ağustos’taki Genel Kurul’da gündeme getirilip karara bağlanma sorumluluğu olsa da bu genel kurul yansıtılmadı. Yürütme Kurulu’nun aldığı keyfi insiyatif gereği Genel Kurul gündeminde yeni üyelik başvurusu yapan derneklerin karara bağlanmasına gündemde yer verilmedi.Bunun üzerine Günnur Berber, genel kurul üyesi olan ve kendisinin de üyesi olduğu Seydiköylüler Derneği tarafından dernek temsilcisi olarak bildirildiği dilekçeyi konsey başkanlığı sekreterliğine iletti. Bu dilekçeye göre daha önce İlker Esen’i temsilci bildiren dernek Esen’in çekilmesiyle yerine Berber’i göstermişti. Aynı şekilde Günnur Berber de İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği temsilciliğinden çekilerek yerine dernek üyesi Sertaç Üngör’ ün görevlendirildiğini bildiren dilekçeyi de eş zamanlı olarak konsey sekreterliğine iletti. Olağanüstü toplanan Yürütme Kurulu her iki dilekçeyi görüşerek karara bağladı. Birlikte görüşülen dilekçeleri çelişkili olarak karara bağlayan Yürütme Kurulu Seydiköylüler Derneği’nin Berber’i atayan dilekçesini (süre geçtiği gerekçesiyle) reddederken, İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği’nin dilekçesini kabul ederek Üngör’ü dernek temsilcisi olarak bildirimini kabul etti(!) Seçimli Genel kuruldan bir gün önce alınan kararla Günnur Berber’in adaylığının da önüne geçilmiş oluyordu.

 

“ZOR OYUNU BOZAR” DEYİMİ BİR KEZ DAHA GAZİEMİR KENT KONSEYİ’NDE GERÇEK OLDU 

 

       Günnur Berber ve ekibi başından itibaren uyguladığı seçim stratejisine bağlı olarak geliştirdiği hamlelerle tüm engelleri ortadan kaldırmıştı. Son engelleme girişiminin bertaraf edileceği yer ise Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu’ydu. Genel kurulda ilk önemli hamle divan başkanlığı seçimiydi. Önce divan başkanlığı kazanılacak, ardından mevcut Yürütme Kurulu’nun hazırladığı ve bilinçli olarak eksik bırakılan yeni üyelerin katılımı ve kabulü sağlanacaktı. Verilen önergeyle de Genel Kurul katılımı demokratik şekilde arttırılacaktı. Ardından Genel Kurul iradesi oylamalara yansıtılacaktı.

       Konsey Sekreteri’nin daha önceden hazırlanan hazirun listesinde yeterli çoğunluk sağlanmış olduğunun ifadesinin ardından resmen başladı. Kendi hazırladıkları gündem maddeleri gereği açılış ve İstiklal Marşı’ nın okunmasının ardından Konsey Başkanı ve Belediye Başkanı, Genel Kurul’a hitap etti. Diğer gündem maddesi ise mevcut Yürütme Kurulu üyelerinin yaptığı çalışmalar için teşekkür belgelerinin takdimiydi. Ancak Genel Kurul’un ortalarında divan başkanı seçimine geçilebildi. İlk önerge Ramazan Abacı ve derneğin diğer üyeleri tarafından Divan Başkanlığı’na verilen ve Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Musa Bina’nın divan başkanlığı adaylığını içeren önergeydi. Divan’da yer alan iki katip üyeden birinin, genel kurulda rakip olan mevcut yönetimin desteğini alan kişilerden biri olması demokratik bir jestti. Önergeyi Divan Başkanı’na teslim eden Ege Pomakları Kültür ve Dayanışma Derneği Temsilcisi Ramazan Abacı kendi listelerinden Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Erkan Çoban’ı önerirken karşı listeden de Gazikent Mahallesi Muhtarı Yaşar Şen’i divan katibi olarak önerdi. Mevcut yönetim ise Divan Başkanlığı’na Gazikent Mahallesi Muhtarı Yaşar Şen’i aday gösterirken, divan katipliğine de Yeşil Mahalle Muhtarı (mevcut yönetimdeki Yürütme Kurulu üyesini) aday olarak gösterdi.

       Aday gösterilen isimlere Genel Kurul’da itiraz gelmeyince Konsey Sekreteri önergeleri sırasıyla açık oylamaya sundu. Yapılan açık oylamada Günnur Berber ve ekibinin gösterdiği aday Ali Musa Bina 28 oy, Yaşar Şen ise 23 oy aldı. Oylama sonrası söz alan Yaşar Şen kendisinin divan başkan adayı gösterildiğini, diğer listede de divan katibi gösterildiğini bu durumun karışıklığa neden olduğunu özellikle kendisini destekleyen muhtar arkadaşlarının ikilemde kaldığını belirterek oylamanın geçersiz sayılmasını talep etti. Öte yandan Günnur Berber ekibinden bu açıklamaya itirazlar yükseldi. Oylamanın sona erdiğini ve divan kuruluna seçilen Yaşar Şen’in bu görevinden istifa ederek yerine bir başkasının divan katibi seçilebileceğini ifade etti. Konsey sekreteri bu itirazları genel kurul katılımcılarına yeniden oylatmak yerine, Yaşar Şen’in itirazını kendi iradesiyle kabul ederek Divan Başkanlığı oylamasını tekrarlattı. İkinci açık oylamada bu kez Yaşar Şen’in 28 oy aldığını, Ali Musa Bina’nın 24 oyda kaldığını ilan ettiği sırada genel kurul salonunda hararet daha da yükseldi. ‘Doğru say!’ , ‘İki kere oy kullananlar var’ itirazları üzerine söz alan Konsey Başkanı “Ben halen bu konseyin başkanıyım. Genel Kurulun yönetimini bundan sonra ben devralıyorum. Çok itiraz var ise kapalı oylama yapacağız” demesi Genel Kurul’daki tansiyonu daha da arttırdı. Divan Başkanlığı oylamasını kazandığı halde oylaması iptal edilen Ali Musa Bina itiraz ederek “Sayın Başkan, sizin oluşturduğunuz gündem maddelerinin eksik ve yetersiz olduğu görülüyor. Şimdi bunun sıkıntısı yaşanıyor. Tüm genel kurullarda açılışın ardından derhal divan oluşumu gerçekleşir ve genel kurulu divan başkanı yönetir, sonuçlandırır. Sizin şimdi getirdiğiniz öneriyi ben yaptım oldu diyerek değil, genel kurulun oyuna sunar ve uygulanır” diyerek yeni bir öneri getirdi. Bunun üzerine Konsey Başkanı’nın kapalı oylama önerisi her iki grubun kabulü ile oy birliği ile geçti. Yapılan kapalı oylamada da zarfların ve pusulaların delegelerin oturduğu yerlere dağıtılması tartışmalara neden oldu. Bunun üzerine Konsey Sekreteri yeni zarf ve pusulaları ad okuyarak, divan kurulu bölgesinde gizli oyla kullanılacağını ilan etti. Yapılan gizli oylama sonucunda Ali Musa Bina’nın 35 oy alarak divan başkanı seçildiği ilan edildi. Bina’nın yanında Erkan Çoban ve (Yaşar Şen’in yerine aday gösterilen) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Temsilcisi de 35 oy alarak divan kuruluna seçildi.

       Görevi devralan Divan Başkanı Ali Musa Bina gündemin eksik ve yetersiz olduğunu, verilecek önergelerle bu durumun düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Divana ilk gelen öneri ise Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda tarafından verildi. Başkan Arda önergesinde 8 daire müdürünün de genel kurul hazirun listesine eklenmesini talep etti. Verilen ikinci önerge Günnur Berber ve ekibinin önergesiydi. Önergede hazirun listesinde yer alması gereken ve daha önce Yürütme Kurulu’na başvuru yapan derneklerin durumunun katılımcılık anlayışı gereğince genel kurul tarafından karara bağlanmasını talep etti.

       Divan başkanlığı Başkan Arda’nın önerisi hakkında daha önce bu talebi Yürütme Kurulu’na bildirebileceği halde bildirmediğini tespit ederek, bu önergeyi ikinci sırada genel kurula sunma kararı verdi.

       Günnur Berber ve ekibinin önerisini genel kurulda tartışmaya açan Divan Başkanı Ali Musa Bina lehte ve aleyhte olmak üzere tüzel kişi temsilcilerine söz verdi. Önergenin lehinde söz alan Türk Kızılay Gaziemir Şubesi Davut Dinçel ve İzmir Gaziemir Volgagrad Kardeş Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Aydın Tülü; Yürütme Kurulu’na verdikleri dilekçelerde yıllardır Gaziemir’de faaliyet gösteren dernekler olarak Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurul Üyesi olarak kabul edilmelerini istediklerini, yönerge gereği başvuruların ilk genel kurulda karara bağlanması gerektiğini ancak Yürütme Kurulu’nun bu konuda gereğini yapmadığını ve böylesi bir gündem maddesini oluşturmadığını belirttiler. Şimdi toplanan genel kurulun bu konunun gereğini yapması gerektiğini ve genel kurul üyeliklerinin onaylanmasını ve hazirun listesine eklenmeyi talep ettiler.

       Önerge aleyhine konuşan Konsey Başkanı ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Gaziemir Kent Konseyi Temsilcisi Ayhan Aksoy “Hazirun listesi hazırlandı ve genel kurul toplandı. Hazirun listesine ekleme yapılamaz. Genel Kurul’un gündem maddelerini belirlemek Yürütme Kurulu’nun yetkisindedir” dedi. Söz alan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Osman Selçuk da önergenin aleyhinde olduğunu ifade ederek hazirun listesinin değiştirilemeyeceğini söyledi.

       Divan Başkanı Ali Musa Bina söze girerek “Sayın başkan bir dernek olarak diğer derneklerin genel kurula üye olmalarına mı karşısınız?” dedi. Selçuk ise “Hayır. Burada usül hatası var, onu ifade etmek istiyorum” şeklinde cevap verdi. Divan Başkanı Ali Musa Bina bunun üzerine “Burada usulsüz yapılan hiçbir şey yok. Yürütme Kurulu’nun iradesi Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu’nun iradesinin üzerinde değildir. Biz her önergeyi oya sunarız ve son kararı genel kurul iradesi belirler” dedi.

       Yapılan konuşmaların ardından gerçekleştirilen oylama neticesinde hazirun listesinde yer verilmeyen, Yürütme Kurulu’na başvuru yapan ve o sırada genel kurulda bulunarak faaliyetlerini belgeleyen derneklerin Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurul üyeliği kabul edildi. Kabul edilen üyelikler, Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurul hazirun listesine eklenerek seçme ve seçilme haklarını elde etti.

       Günnur Berber’i destekleyen grup, 5 saati aşkın süre boyunca devam eden toplantıyı sonuna kadar takip etti.

       Gaziemir’deki sivil toplum kuruluşlarının katılımcı bir anlayışla Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurul Üyesi olmaları adına; oy kullanacak 42 temsilcinin yanı sıra, Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süleyman Beyen, Seydiköylüler Dernek Başkanı Hakan Süvari, İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Yönetim Kurulu Üyeleri Necmi Köse, Sertaç Üngör, PODEF Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yüce, Ege Pomakları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gürbüz Öngören toplantı salonundan ayrılmadı. Öte yandan yeni üyelerin hazirun listesine eklenmesine karşı gelen grubun önemli bir bölümü salonu terk etti. Divan Başkanı gündemin diğer maddeleri olan seçimler bölümüne geçtiğinde salon hakimiyeti tamamı ile Günnur Berber’e geçti.

       Genel Kurul boyunca; önce aday olmasını engellemek adına önüne konulan engelleri birer birer ortadan kaldıran Günnur Berber’e söz hakkı tanınmaz iken, rakip olarak yarıştığı mevcut başkan Ayhan Aksoy genel kurulda defalarca söz alarak görüşlerini ve yaptıklarını anlatma fırsatı buldu.

       Yapılan oylamalar sonrasında 42’ye 10 gibi ezici bir çoğunlukla seçimi ilk turda kazanan Günnur Berber kürsüye ancak teşekkür konuşması yapmak için çıkabildi. Konuşması sırasında mikrofondan sesi kısılan Berber her şeye rağmen birlik beraberlik mesajı verdi:

       “Bu genel kurulda Sivil Toplum kazandı. Bu genel kurulun kaybedeni yok. Gaziemir kazandı.”

 

       Evet, tarihinde ilk kez çok adaylı konsey başkanlığı seçimi yaşanan Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu büyük bir mücadeleye sahne oldu.

       5 Ağustos 2021, sivil toplumun ilk kez gücünü net bir şekilde ortaya koyduğu, Gaziemir Kent Konseyi’nde bir kadının büyük mücadele örneği vererek başkan olduğu tarihi bir milat oldu.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin