HATTI MÜDAFAA YOKTUR. SATHI MÜDAFAA VARDIR.BU SATIH BÜTÜN VATANDIR.
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
AKTÜEL

HATTI MÜDAFAA YOKTUR. SATHI MÜDAFAA VARDIR.BU SATIH BÜTÜN VATANDIR.

Facebook'ta paylaş
30/08/2021 , 08:12:42

“Bu eser (Büyük Zafer), Türk milletinin özgürlük ve düşüncesinin ölümsüz anıtıdır. Bu eseri yaratan bir milletin çocuğu, bir ordunun başkomutanı olduğum için sevincim ve mutluluğum sonsuzdur.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk /NUTUK 1927

 

15 Mayıs 1919'da emperyalist devletlerin desteği ile İzmir'e çıkan Yunan askerlerinin işgalinden o güne 3 yıl geçmişti...

 

1.Dünya Savaşı'nın sona ermesi sonrası Almanya'nın yanında yer almış Osmanlı Devleti'nin yenik sayılarak Mondros ve Serv sözde silah bırakış/barış antlaşmalarına dayandırılarak, 1071'den beri bölgenin tek hakimi olan Anadolu Türklerinin elinde kalan son vatan toprağının işgaline karar verilse de;

 

Asırlardır hür (bağımsız) yaşamış Türk Milleti, 1915'te Çanakkale Geçilmez destanını yazanlara kumanda eden Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal (Atatürk) liderliğinde karşı duruş sergiledi.

 

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak mücadele ateşini yakan Mustafa Kemal ve dava arkadaşları, Erzurum, Sivas Kongreleri'nin ardından Milletin Azim ve Kararlılığını Tüm Dünyaya Haykıracak olan (kurucu) kurum niteliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kurarak Milli Mücadelesini, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış, yönetmiş ve zafere erdirmiştir.

 

TBMM Meclis Başkanı Mustafa Kemal'e Baş Kumandanlık (Komutanlık) veren Gazi Meclis O'nun liderliğinde düşmana kalıcı darbeyi indirecek top yekun bir mücadelenin alt yapısını hazırlamıştır.

 

10 Eylül 1921'de Sincan yakınlarına kadar ulaşan İşgalci Yunan Ordusu Sakarya Meydan Muharebesi ile durdurulmuştur. Bizzat Mustafa Kemal'in yönettiği savaş 22 günün sonunda Yunan Ordusu'nun geri çekilmesiyle sonuçlandırılmıştır. Mustafa Kemal bu durumu "13 Eylül 1683 günü (Osmanlı'nın/Türklerin) Viyana'da başlayan çekilme, 238 yıl sonra Sakarya'da durdurulmuştur" diyerek tarih sayfalarına not etmiştir.

 

O tarihe kadar (Osmanlı Devleti'nce verilen rütbeler, Kurtuluş Savaşını başlattığı ve Saray'a karşı geldiği için Osmanlı Hükümeti tarafından geri alındığı için) rütbesiz olan Mustafa Kemal'e TBMM tarafından Mareşal, Gazi rütbesi verilir.

 

Mareşal Gazi Mustafa Kemal Sakarya Meydan Muharebesi'nde savaş stratejisini şu sözlerle ifade eder: HATTI MÜDAFAA YOKTUR. SATHI MÜDAFAA VARDIR. BU SATIH BÜTÜN VATANDIR.

 

Mustafa Kemal takvimler 26 Ağustos 1922'yi gösterdiğinde, başında bulunduğu ve komuta ettiği TBMM Ordularına kesin zafer için (Sakarya'daki stratejisini tamamlayan) şu emri verecektir:

 

ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZDİR İLERİ!

 

26 Ağustos 1922'de Afyon/Dumlupınar'da başlayan ve tarihe Baş Kumandanlık Meydan Muharebesi (Baş Komutanlık Savaşı) olarak geçecek Büyük Taarruz (Saldırı) 30 Ağustos 1922'de kesin başarıyla sonuçlanmıştır.

 

Bu tarih bundan böyle TBMM tarafından Zafer Bayramı ilan edilir.

 

(Büyük Zafer'in bu yıl 92'ncı yıl dönümünü kutlanmaktadır.)

 

30 Ağustos 1922 sonrası...

 

9 Eylül 1922 Türk Orduları İzmir'e girerek Anadolu işgalinin sembolü olan düşman Yunan kuvvetlerini püskürtür. İzmir'e girişinde çok sayıda şehit veren Türk Ordusu'nun bir manga askeri Konak'taki Hükümet Konağı'na girerek 15 Mayıs 1919'dan beri dalgalanan işgal bayrağını indirerek yerine rengini şehitlerin kanından alan Ay Yıldızlı Türk Bayrağı'nı bir daha inmemek üzere göndere çeker.

 

11 Eylül 1922'de bu kez 2 yıl 2 ay düşman işgalinde kalan Bursa'ya giren Türk Orduları Osmanlı'ya da bir zamanlar başkentlik yapmış Bursa'yı geri alır.

 

İstanbul'un işgaline seyirci kalan ve Anadolu'da yanan Milli Kurtuluş Mücadelesi'nin karşısında olan, Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal'i ve O'na yardım eden silah arkadaşlarını (Osmanlı) ordudan atarak idam fermanı imzalayan son Osmanlı Padişahı Vahdettin ve son Osmanlı Sadrazamı (Başbakanı) Damat Ferit, TBMM tarafından Sürgün edilir. İngiliz gemisiyle Malta'da zorunlu ikamete tabi tutulur.

 

4 Ekim 1923'te İşgal Kuvvetleri (İngiltere,Fransa, İtalya) İstanbul'u Türk Bayrağı'na selam durarak terk ederler.

 

6 Ekim 1923 Türk Orduları İstanbul'a girerek şehri 4 yıl 10 ay 23 gün sonra teslim alır.

 

29 Ekim 1923 tarihinde ise yeni Türk Devleti'nin yönetim şeklinin Halk (Millet) Egemenliği'ne dayanan Cumhuriyet olduğu tüm dünyaya ilan edilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal (Atatürk) Türkiye Cumhuriyeti'nin 1.Cumhurbaşkanı seçilir.

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin