DOĞAL YAŞAMIN KATİLİ İNSAN / THE YEAR EARTH CHANGED
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

DOĞAL YAŞAMIN KATİLİ İNSAN / THE YEAR EARTH CHANGED

Facebook'ta paylaş
02/01/2022 , 13:11:31

Yılın son yazısından herkese merhabalar! Yine içine türlü türlü felaketleri sığdırdığımız bir yıl oldu 2021. Sürekli aynı şeyler yaşamaktan yalama olan duygularımız ve acaba bugün başımıza ne gelecek diye başladığımız günler.

 

2021’i kapatırken ilk defa belgesel türünden bir film önereceğim sizlere. Zaten eminim ki herkes Yılbaşı ruhuyla çevrimiçi platformlarda önüne çıkan Christmas temalı bütün filmleri izliyordur. Bahsedeceğim BBC- Apple ortak yapımı belgesel 2021 yılında Apple’ın çevrimiçi platformu Apple+’da vizyona girdi. The Year Earth Changed, Dünyanın Değiştiği Yıl, isimli belgeseli, doğa temalı belgesellerin sesi olan David Attenborough seslendiriyor. İzlemesi son derece keyifli ve kolay olan bu 48 dakikalık belgeselin konusu ise bütün insanların ortak laneti haline dönüşen Korona virüsü ve pandemi. Fakat pandemiyi insanların tarafından değil de, insanlar ortadan kalktığında geriye kalanlar tarafından anlatıyor.

 

Pandemiyle birlikte gelen zorunlu kapanmadan sonra dünyada insanlar ve insanların etkileri olmadan neler oluyor bunları görüyoruz. 1 seneye yaygın şekilde çekilen film, güzel hazırlanmış metni ve iyi bir gözlemciliğin sonucu görüntüleriyle düşünmeye sevk ediyor izleyenleri.

 

İnsanların ve insan yapımı şeylerin hayvanları ve doğayı nasıl etkilediğini görüyoruz. Film boyunca en ilgimi çeken şeylerden biri Hindistan’da görünür hale gelen Himalaya sıradağları oldu. Kapanmadan tam 14 gün sonra kirli havası temizlenen Hindistan’da yaklaşık 50 yıldır kirli bulutların arkasında kalan Himalayalar görünür hale gelmiş. Bu bilginin ardından hoş bir cümle geliyor.

 

“Bu, biz durduğumuz anda Dünya’nın yine nefes alabildiğini gösteren parlak bir illüstrasyondu.”

 

Koronada insanların nüfusunun azalması, hayvanların nüfusunun artmasına ve yaşam koşullarının düzelmesini sağladı. Bu da aslında en temelde doğal besin zincirine ve yaşama nasıl beşerî bir engel olarak girip, onu tahrip ettiğimizin bir göstergesi.

 

İnsanlar olmadan dünya nasıl, şehirler nasıl? Bu soruya cevap veriyor belgesel. Ve İstanbul da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından boş metropol görüntüleri görüyoruz. İnsan engeli olmayınca hayvanlar da istedikleri gibi etrafta geziniyorlar. Haliyle çok güzel görüntüler çıkıyor.

 

Sonunda ise karantina bittikten sonra da doğal yaşamdaki canlılarla beraber yaşamanın bir yolunun bulunması gerektiğine vurgu yapıyor belgesel. Bir şeylerin değişmesi gerektiğini söylüyor…

 

İnsanlar olarak dünyaya ve kendimiz de dahil olmak üzere içindeki canlılara birçok zararda bulunuyoruz. Bunları somut bir halde görmeniz için harika bir belgesel olmuş “Dünyanın Değiştiği Yıl”. Bir solukta tüketebileceğiniz kadar akıcı ve kısa olan bu belgeseli mutlaka izlemelisiniz. 

 

Seneye görüşmek üzere…

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/04/2024 , 16:14:04
SİYASET
19/04/2024 , 15:30:12
GAZİEMİR
17/04/2024 , 12:06:42
AKTÜEL
17/04/2024 , 11:29:39
YAŞAM / MAGAZİN
18/04/2024 , 09:19:14
GAZİEMİR
15/04/2024 , 12:38:32
GAZİEMİR
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin