İDARE MAHKEMESİNDEN HATALI, ÇOK TARTIŞILACAK İPTAL KARARI
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

İDARE MAHKEMESİNDEN HATALI, ÇOK TARTIŞILACAK İPTAL KARARI

Facebook'ta paylaş
26/03/2022 , 14:56:09

İzmir 5.İdare Mahkemesi halen yürürlükte bulunan Gaziemir Kent Konseyi Yönergesi’nin aksine daha önce eski yönetim tarafından hazırlanan ve bazı maddelerin değiştirildiği, ancak 2020 yılında genel kurulu toplanmadığı ve görüşülmediği için kesinleşmeyen Taslak Yönerge üzerinden hüküm verdi. Mahkeme 5 Ağustos 2021 yılında yapılan Gaziemir Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurulu’nu iptal etti. Seçimli genel kurulda açık ara farkla Gaziemir Kent Konseyi Başkanı seçilen Günnur Berber’in avukatı Gizem Kılınç, İdare Mahkemesi’nde alınan hatalı kararın iptali için İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

 

Engel-Siz Yaşam Derneği’nin yaptığı başvuru sonucunda bir süredir Gaziemir gündemini meşgul eden ve 5 Ağustos 2021 günü gerçekleşen Gaziemir Kent Konseyi Seçimli Genel Kurulu’nun iptalinin istendiği davada İzmir 5. İdare Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme; halen yürürlükte bulunan Gaziemir Kent Konseyi Yönergesi’nin aksine daha önce eski yönetim tarafından hazırlanan ve bazı maddelerin değiştirildiği, ancak 2020 yılında genel kurulu toplanmadığı ve görüşülmediği için kesinleşmeyen Taslak Yönerge üzerinden hüküm verdi. Mahkeme 5 Ağustos 2021 yılında yapılan Gaziemir Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurulu’nu iptal etti.

Bunun üzerine; Davaya Müdahil olan, seçimli genel kurulda açık ara farkla Gaziemir Kent Konseyi Başkanı seçilen Günnur Berber’in avukatı  Gizem Kılınç, İdare Mahkemesi’nde alınan hatalı kararın iptali için İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

 

“HATALI KARAR HUKUK DIŞIDIR. İPTALİ GEREKİR”

5 Ağustos 2021 tarihinde yapılan Gaziemir Kent Konseyi Seçimli Genel Kurulu’nda yapılan seçimde yeniden aday olarak yarışan (o tarihte) mevcuttaki konsey başkanı görevini yürüten TEMAD Gaziemir Şubesi temsilcisi Ayhan Aksoy 10 alırken; Rakibi olan İzmir Seydiköy Mübadele Muhacirleri Derneği temsilcisi Günnur Berber 42 oy alarak 2021-2024 dönemi Gaziemir Kent Konseyi Başkanı seçilmişti. Aralarında Seydiköylüler Derneği, Ege Pomakları Derneği, Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Türk Kızılay Gaziemir Şubesi’nin d bulunduğu 42 tüzel kişilik temsilcisinin Günnur Berber’i Gaziemir Kent Konseyi Başkanı seçilmesinde etkili olmuştu.

İzmir 5.İdare Mahkemesi’ne açılan davada çıkan hatalı ve tartışmalı karar karşısında konsey başkanlığı elinden alınmaya çalışılan Günnur Berber tepkisini “Adalete inanan birisiyim. İzmir 5.İdare Mahkemesi’nin aldığı karar hatalı karar, hukuk dışıdır ve hukuka aykırı bu kararın bozulması gerekir” dedi. Mahkemenin halen yürürlükte bulunan Gaziemir Kent Konseyi Yönergesi’nin aksine , ardında bir genel kurul kararına bağlanmayan, kesinleşmemiş eski yönetimin hazırladığı Taslak Yönerge üzerinden karar vermesini şaşkınlıkla karşıladığını belirten Günnur Berber “5 Ağustos 2021 tarihinde alnımızın akı ve teriyle, her türlü ayak oyununu boşa çıkararak verdiğimiz mücadeleyi açık ara kazanmış biri olarak bunu kabul edemem, etmem. Mahkemenin aldığı hatalı karar sonucunda Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu’nun ortaya koyduğu irade yok sayılamaz. İdare mahkemede alınan kararın İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde düzeltileceğine, İzmir 5.İdare Mahkemesi’nin hatalı ve tartışmalı kararın bozulacağına inanıyorum. Avukatıma tüm hukuki süreçlerin sonuna kadar sürdürülmesi talimatını verdim. Adalet er yada geç yerini bulacaktır” dedi.

 

HALEN YÜRÜLÜKTEKİ GAZİEMİR KENT KONSEYİ YÖNERGESİ GAYET AÇIK

Gaziemir Kent Konseyi’nin 22 Ocak 2015 tarihinden yapmış olduğu genel kurulda kesinleşen ve o tarihten  itibaren halen yürürlükte olan ve Genel Kurulun Oluşumu, Görevleri, Toplantı Usul ve Esasları Genel kurulun oluşumu düzenleyen 11. maddesinin 7 bendinde;

“Kent konseyi, yeni katılımlara açıktır. Bu yönergenin yürürlüğe girmesinden sonra yeni katılacak kurum ve kuruluşlar, başvurularını konsey başkanlığına yazılı olarak yaparlar. Yeni katılacak kurum ve kuruluşların başvuruları, yürütme kurulu tarafından değerlendirilir ve yapılacak olan ilk genel kurul toplantısında karara bağlanır” denilmektedir.

 

Gaziemir Kent Konseyi’nin önceki Yürütme Kurulu’nda hazırlanan Taslak Yönerge’de getirilmek istenen değişikliğe göre 11. Maddenin 7 bendi; “Yeni katılacak olan kurum ve kuruluşların temsilcileri genel kurulda kabul edildikten sonraki ilk genel kuruldan itibaren genel kurul üyesi haklarını kullanmaya başlayabilirler “ibaresi eklenmek istenmiştir. Söz konusu yapılan değişiklilerin kesinleşmesi için gereğini düzenleyen aynı Taslak Yönerge’nin 33 maddesinde  “Bu yönerge Yürütme kurulunu onaylaması ile yürürlüğe girer ve …01.2020 tarihinde yapılacak olan Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurul toplantısında kabul edildikten sonra kesinlik kazanırifadesi yer almıştır.

 

Hal böyle olduğu halde Gaziemir Kent Konseyi Genel Kurulu 2020 yılında hiçbir şekilde toplanmadığı gibi 5 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleşen Gaziemir Kent Konseyi Seçimli Genel Kurulu’nda önceki Yürütme Kurulu’nun hazırlamış olduğu Taslak Yönerge’nin görüşülmesi ve kesinleşip kesinleşmediği karara bağlanması ile ilgili gündeme dahi gelmez. Genel kurulu hazırlayan ve toplayan Yürütme Kurulu kendisinin Gaziemir Kent Konseyi üzerinde yapmak istediği değişikliğin kesinleşmesini kendi iradesiyle gündeme dahi almaz. Böylelikle 22 Ocak 2015’ta gerçekleşen Gaziemir Kent Konseyi’nde görülüp kabul edilerek kesinleşen Gaziemir Kent Konseyi Yönergesi tüm maddeleriyle aynı şekilde yürürlükte olduğu hukuksal olarak ortadadır.

 

MAHKEMEYE KESİNLEŞMEYEN TASLAK YÖNERGEYİ “YÜRÜLÜKTE OLAN YÖNERGE” DİYE DELİL OLARAK SUNDULAR. DAVALI TÜZEL KİŞİLİK OLDUĞU HALDE GAZİEMİR BELEDİYESİ SAVUNMASINI YAPARKEN MAHKEME SÜRECİNİ ETKİLEYECEK BU DURUMU GÖZ ARDI ETMESİ DİKKAT ÇEKTİ.

 

Engel-Siz Yaşam Derneği tarafından İzmir 5.İdare Mahkemesi’ne açılan davanın delil dosyasına, önceki Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan ve genel kurula kabul edilen derneklerin seçme ve seçilme haklarını bir başka genel kurulda bu haklarını kullanabilmelerini amaçlayan Taslak Yönerge’yi, 2020 yılında toplanmadığı için ve son 5 Ağustos 2021 tarihinde toplanan genel kurul gündeminde olmadığından görüşülmeyen, görüşülmediği için karar verilemeyen, karar verilmediği içinde kesinleşmemiş değişiklikleri; Yürürlükte bulunan Gaziemir Kent Konseyi Yönergesi olarak koyduğu anlaşıldı. Engel-Siz Yaşam Derneği genel kurulun iptali için tüzel kişilik olarak Gaziemir Belediyesi’ni dava ettiği halde, dava dosyası olarak mahkemeye sunulan delillere her iki tarafın ulaşabildiği halde Gaziemir Belediyesi Hukuk İşleri kesinleşmemiş taslak yönergenin yer aldığını tespit edemedi! Her ne kadar Engel-Siz Yaşam Derneği tüzel kişilik üzerinden Gaziemir Belediyesi’nin mahkemeye vermiş olsa da dava dilekçesinde belediye hizmetleri ve çalışmalarına methiyeler içeren görüş ve düşünce ortaya koyması dikkatlerden kaçmadı. Davacı ile Davalı arasında görülen davaya gördüğü lüzum ve alınacak kararların kazandığı hakların yeterince savunabilmesi için Gaziemir Kent Konseyi seçilen Günnur Berber’de Müdahil oldu.

 

İzmir 5.İdare Mahkemesi, genelde dosya üzerinden görülen idare mahkeme davalarının aksine davanın taraf ve müdahil avukatlarını 15 Mart 2022’de duruşmaya çağırdı. Davacı taraf bahse konu genel kurulun iptaline yönelik iddialarını savunurken, davalı Gaziemir Belediyesi avukatı ise mahkemenin yürütmeyi durdurmaya yönelik ara kararında atıf yaptığı yönergenin yürürlükte olmayan, taslak yönerge olduğuna yönelik savunma geliştirmediği mahkemenin özet kararına da yansıdı. Buna karşın mahkemeden müdahil olan Günnur Berber’in avukatı, belgelerini de ortaya koyarak gerekli itirazda bulunduğu halde; Mahkeme heyeti 16 Mart 2022 günlü aldığı karar da bunu değerlendirmediği ortaya çıktı. Mahkeme vermiş olduğu ara karar doğrultusunda Taslak Yönergede yer alan değişiklere bakarak, davacı lehine Gaziemir Kent Konseyi 5 Ağustos 2021 tarihli genel seçimli genel kurulunun iptaline karar verirken, istinaf yolunu açık bıraktı.    

 

Mahkeme ayrıca davacının talebi doğrultusunda dava masraflarının ve avukatlık ücretinin davalı tarafça ödenmesine de hükmetti. Engel-Siz Yaşam Derneği, Gaziemir Belediyesi aleyhine açtığı davayı kazanırken;

 

Davada Müdahil olan Günnur Berber; 5 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleşen Gaziemir Kent Konseyi Seçimli Olağan Genel Kurulu’na katılan, 3’te 2 çoğunlukla seçimini yapan tüzel kişilikleri iradesinin ve belediye tüzel kişiliği üzerinden kamunu zararının önüne geçebilmek adına istinaf yolunda hukuk mücadelesinin sürdürmek adına avukatına yetki verdi. 

 

GÖZLER GAZİEMİR BELEDİYESİ’NDE

 

Engel-Siz Yaşam Derneği tarafından hakkında İzmir 5.İdare Mahkemesi’nde açılan davada çıkan hatalı ve tartışmalı kararın iptali için Gaziemir Belediyesi tarafından İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurup başvurmayacağı kamuoyunda merakla bekleniyor. Belediyenin istinaf yoluna gitmesi durumunda, 5.İdare Mahkemesi’nde savunmasını yaparken tutunduğu pasif durumun aksine; karara konu edilen yönergenin aslında taslak yönerge olduğu gerçeğini savunmasında yer vermeyeceği konunun taraflarınca dikkatlice takip edileceği ifade ediliyor.

 

GAZİEMİR KENT KONSEYİ HABERLERİ

GAZİEMİR KENT KONSEYİ SEÇİMİNİ AÇIK ARA FARKLA GÜNNUR BERBER KAZANDI

Azmin ve Sivil Toplum’un zaferi

 

Varol Zenginobuz
26/03/2022 , 21:30:41
Yalnız değil
Günnur Berber yalnız değildir. Keser döner sap döner gün gelir hesap döner.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
15/03/2024 , 12:31:36
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin