YOĞUNLUK ARTIŞI İÇEREN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ, MECLİS ÜYELERİNCE RET EDİLDİ. BAŞKAN ARDA'YA SOĞUK DUŞ!
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
GAZİEMİR

YOĞUNLUK ARTIŞI İÇEREN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ, MECLİS ÜYELERİNCE RET EDİLDİ. BAŞKAN ARDA'YA SOĞUK DUŞ!

Facebook'ta paylaş
02/06/2022 , 13:57:22

Gaziemir Belediye Meclisi Haziran ayının ilk olağan toplantısında ilçenin imar yoğunluğunu arttıran 1/1000’lik yeni plan önerisi görüşüldü. Dokuz Eylül Mahallesi’ndeki İZBAN Banliyö, Hava Eğitim Yolu ve Akçay Caddesi üzerindeki imar adalarında yapılmak istenen yoğunluk artışı büyük tartışmalara neden oldu.

 

CHP’li meclis üyeleri Emin Aksoy, Av.Leman Emin, Nevin Mutlu, Murat Serin, Cemal Çalışkan, Ünal Işık ve Tahir Türkbay Gaziemir’in trafik yoğunluğunu arttıracak plan önerisinin komisyona geri çekilmemesi durumunda bu haliyle ret oyu kullanacaklarını ifade etti.

 

Gaziemir Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü tarafından talep edilen ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın ‘Olur’u ile Gaziemir Belediye Meclisi’nin gündemine gelen söz konusu önerge Bayındırlık Komsiyonu’nda geldiği gibi oybirliği ile kabul edildi.

 

Konunu karara bağlanacağı Haziran ayının ilk meclis toplantısında ilgili önergeyi tartışmaya açan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ilk sözü CHP Grup sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu’ya verdi. Derinsu konu detayına girmeksizin önerinin komisyondan geldiği gibi kabul edilmesini talep etti.

 

 

CHP Lİ ÜYELER VE AK PARTİ, MHP GRUPLARI İMAR PLANI ÖNERİSİNİN BAŞTA TRAFİK OLMAK ÜZERE OLUMSUZ YOĞUNLUK ARTIŞI YARATACAĞININ ALTINI ÇİZDİ

 

 

Söz konusu önerge hakkında söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca , "Bu çok uzun süredir meclis gündemini meşgul etmiş konu... Önceki dönemlerde yapılan çalışma neticesinde sonuca ulaşılamadı. Bizim dönemimizde başkanlık önergesi olarak geldi ancak yine başkan tarafından gündemden çekildi. 5 binlik planların oylanması üzerinden baya bir süre geçmiştir. Gaziemir İzmir'in giriş kapısı. Bu bölgede bu planın güncellenmeden geçirilmemesi lazım. Bölgenin ciddi sıkıntıları var ve trafik ile ilgili sıkıntılar var. Bu planın böyle geçmesi Gaziemir içi ciddi sıkıntılar yaratacaktır. 1/5000'lik planlar tekrar gözden geçirilmeli" diyerek önergenin aleyhinde görüş belirtti.

Gruplar adına son sözü alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin “Burada planlar birlikte çalışılarak revize edilmeli. Geçmişte baktığınızda İzmir'in trafiği, İzmir'in girişi olan Gaziemir için planlar vardı ancak hükümet değişince yapılamadı. Üstüne Optimum geldi ve trafik arttı. Gaziemir'de nüfusunda artması ile Gaziemir girilip çıkılamaz hale geldi. Bu önergeyi geri çekip, daha genel anlamda kabul edilebilir çalışma yapıp gündeme getirilebilir. Bunu bu şekilde İzmir'in ve ilçemizin yararına olabilecek şekilde getirmek daha doğru olacaktır" diyerek önerinin geri çekilmesini talep etti.

 

Söz konusu önerge hakkında meclis üyeleri arasında ilk sözü CHP Meclis Üyesi Emin Aksoy aldı. Aksoy “"Maalesef planı incelediğimizde bazı eksiklikler ve hatalar olduğunu gördük. Bunlar 5000'lik plandan kaynaklandığı aşikar. Bu nedenle 1/500 ve 1/1000'lik planların tekrar incelenmesinde fayda var. Burada şehircilik konusunda bizi tatmin etmeyen konular var. Plan notlarına işlenmeyen konular var. Burası Sarnıç'ın girişi. Mevcutta bir marketin bulunduğu yer. Zaten şu anda orada sıkıntı yaşanıyor trafik açısından... Bunun yanında Adnan Menderes Havaalanı var ve bir çok sanayi alanına giden yolun tam göbeği. Burada ulaşım ile ilgili, ulaşım altyapısı ve trafik etüdü yapılmamış. Bu çalışmaların yapılması, gerekirse 1/5000'lik planla hayata geçirilmesi ve Gaziemir'in geleceğine yönelik çalışmaların da içinde alması çok daha olumlu. Burada yüzde 38'e varan zayiatlar gözüküyor ancak belediye olarak yüzde 45'e kadar alabiliriz. Bunun yüzde 45'e çıkarılması halinde belediye ve kamu için daha iyi olacaktır" dedi.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi Murat Serin “Gaziemir Akçay caddesi sadece Gaziemir'in değil izmir'in soluk aldığı bir nefes borusudur. İzmir'in bütün kent girişi çıkışı buradan yapılmaktadır. Sadece Sarnıç'ın trafik sorunu ile alakalı değildir. Burası Menderes'in, Torbalı'nın, Gümüldür'ün, Pancar OSB'nin caddesidir. Bu caddeyi kullanan binlerce araç var. Biz gün içinde bile dönem dönem yarım saati bulan trafik yoğunluğu yaşıyoruz. Akşam iş çıkışlarında bu 1,5 saati bulabiliyor. Burada öncelikle planlanan emsal artışı ve yapılaşma koşullarının çok doğru olmayacağını düşünüyorum. Burada ilk önce trafik ve ulaşım sorunun bir bütüncül olarak çözülmesi lazım. Emsal artışlarındaki zaiyat oranlarının yeterli olmadığını, belediyeye ait kamusal alanı yaratmak için daha fazla zayiat alabiliriz... Bunu yapmamız için belediyemizin 1/5000'lik planları Büyükşehir'e göndermesi lazım ve bununla birlikte 1/1000'lik planların yapılması gerekiyor. Biz gelecekteki Gaziemir'e iyi hizmet etmek için bu planlar ret oyu kullanacağız. Bu 25-30 yıl sonraki trafik sorununu düzenleyecek bir çalışma halinde yapılmalı" dedi.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi Cemal Çalışkan “Bu uygulamanın Gaziemir'e uzun vadede sıkıntı yaratacağı yönünde kaygı taşıyorum. Bu planların tekrar çalışılarak Gaziemir'e daha fazla kamu alanı ve yeşil alan oluşturacak şekilde çalışmasını istiyorum. Bu yolun İzmir'in giriş çıkışında olduğunu tekrar hatırlatmak isterim" dedi.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi Ünal Işık "İmar değişikliklerinde kamu yararının yaratılması gerekiyor. Devlet eli ile yaratılan faydaların, rantların hem mülk sahiplerine ve o bölgede yaşayan insanların en alt katmanlarına kadar dağıtılması gerekiyor. Yol genişletilerek İzmir halkına trafik rahatlığı sağlanabilir. Parklar ve hizmet alanları ile herkese fayda sağlanabilir. Ancak gelen önergede bu düzenlemelerin yapılmadığını görüyoruz. Bu nedenle ya önerge geri çekilerek düzeltilmeli, aksi takdirde ret oyu vereceğim" dedi.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi Av.Leman Emin “Burada seçilmiş bir meclis üyesi olarak değil, bölgede yaşayan vatandaş olarak konuşacağım... Sarnıçlının bugüne kadar pek çok sorunu oldu ancak bunu temelinde 4 mahalleyi ilçeye bağlayan alternatif yol sıkıntısı ve trafikti. Biz herhangi bir acil durumda ambulans, itfaiye sıkıntılarını yaşadık. Trafik nedeniyle bizim canımızı koruyacak iki alanın bize müdahalesinin zorluğuna neden oldu. Ben ne İzmir'in ne Gaziemir'in bir AVM'ye daha ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Bu kabul edilebilir değildir" dedi.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi Nevin Mutlu “Gaziemir protokol bir ilçe... İzmir’in girişi ve çıkışı... Havaalanının dışında sanayi siteleri, yazlıkçılar... Akçay Caddesi tüm bu yükü çekiyor. Hali hazırdaki bu yükü bile çekemiyor. Trafik yükü hesaplanmadan bir şema oluşturulmuş. 1/5000 binlik plan düzeyinde değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğümden ret oyu kullanacağımı bildirmek istiyorum” dedi.

 

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi Tahir Türkbay “Söz konusu önergenin ilçemize herhangi bir kamu yararı yok, daha çok bir trafik keşmekeşliği getirecek. Geleceğimize düzgün bir kent bırakma adına bu planının 1/5000’lik planla birlikte çalışılması gerektiğini söylüyorum. Ve ben de ret oyu kullanacağım”dedi.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’da “Bu önerge kronik bir sorun. Geçen dönemde reddedilecekken gündemden çekildi. Bu idarenin göreve geldiğinden bu yana imar konusunda bir talebi. Ben Gaziemir’in çehresinde trafik ve yüksek binalar istemiyorum” dedi.

 

 

BAŞKAN ARDA VE YARDIMCILARI KIRMAZ DERİNSU İLE CHP’Lİ ÖZKARA PLAN ÖNERİSİNİN GAZİEMİR İÇİN YARARLI OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

 

Önergenin gerek gündeme taşınması, gerekse komisyonda görüşülmesi konusunda Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın istemi doğrultusunda hareket eden belediye başkan yardımcıları Necati Kırmaz, İzel Zenginobuz Derinsu ve CHP Meclis Üyesi İbrahim Özkara . Dokuz Eylül Mahallesi’ndeki İZBAN Banliyö, Hava Eğitim Yolu ve Akçay Caddesi üzerindeki imar adaları üzerindeki 1/1000’lik planın kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi İbrahim Özkara “Bu plan enine boyuna incelenmiş üzerine çalışılmış zayiatlar konusunda belli bir noktaya gelmiştir. Komisyonda oy birliği ile karar verdik. Arkadaşların görüşlerine saygı duyuyorum. Ticaret alanı olmasın yoğunluk olacak deniliyor. Ne olsun? Konut mu olacak? Ticaret alanında gündüz yoğunluk olacak ancak akşam olmayacak gerekirse... Trafik olumsuz etkilenecek deniliyor. Burada yollarımız olmayacak mı? Bizim Dokuz Eylül Mahallesi'nden geçecek alternatif yollarımız yok mu? İZBAN altında 14 metrelik yollar var. Buradaki amaç belediye yönetimi başarısız olsun, plan yapmasın" diyerek görüş ortaya koydu.

 

Önerge hakkında görüşünü açıklayan CHP Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz “Bölgenin 1/5000'lik planı 2012 yılında Büyükşehir Meclisi’nce onaylanmış. 10 yıldır 1/1000'lik plan yapılmamış. 1/5000'lik planları istediğiniz gibi zayiatını belirleyemezsiniz. Bundan daha fazla zorlamak hukuki sorunlara neden olacak. Vatandaşlarla yaşanacak hukuki karşılaşmalar meydana gelecek. Bu planlamalar gerçekleşirse belki de 2 bin kişi istihdam edilecek. Trafik gelir mi gelir.2012 yılında bu yapılırken zaten nüfus planlaması yapılmıştır. Gaziemir'in ilk AVM'si 30 yıl önce geldi. Emsal artışı bizim değil 1/5000'lik planların getirisi. Bu planın reddedilmesi bölgenin uzun yıllar daha planlanamamasına neden olacaktır. Bu planların kabul edilmesi kamu yararıdır. Bölge sahiplerinin hiçbiri 10 yıl önce onaylanan planlardaki haklarını geri vermez" dedi.

 

Meclis üyelerinin değerlendirmelerinden sonra konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “Keşke AK Parti bu hassasiyetini İstanbul katledilirken de gösterseydi. Keşke Optimum yapılırken yüzde 13 zayiatlarla planlar geçerken, Rota Koleji'nin olduğu sıra 0,50'den 1,50'ye emsal çıkarılırken gösterselerdi” diyerek kendisinden önceki dönem yönetimlerine de göndermede bulundu. Başkan Arda bölgedeki trafik yoğunluğunun imar adalarından çok Torbalı bölgesindeki nüfus yoğunluğunun artışı ile ilgili olduğunu iddia etti. Arda meclise gelen başkanlık önergelerinden bazılarını komisyonlarda bekletildiğinden yakındı. Arda “Biz rekreasyon alanına çevirmek istediğimiz yeri bu mecliste 9 ay beklettik. Şehrin menfaatine olacak konu bile 9 ay komisyonda kalıp reddedildi. Biz nikah salonunu yenilemek istedik. Bugün gittim gezdim. Gidin bodrum katına, betonun un gibi ufaldığını görün. Bu meclis ve komisyon onu reddetti. Şehrin menfaati doğrultusunda almak istediğimiz kararlar reddedildi” dedi.

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda söz konusu önergeye konu olan 1/5000’Lik planların 2012 yılında yapıldığını vurguladı. Göreve geldiklerinden itibaren 1/1000’lik plan çalışmasına el attıklarını ifade eden Başkan Arda “ Geldiğimizde şehir plancısı arkadaşlar uzun süre çalıştı bu alanda. Zayiatları yüzde 35'lere getirdiler” dedi. Plan bütününde zayiat oranı itirazlarına yönelik olarak “yüzde 45 olunca bu oran trafik olmayacak mı? Siz burayı komple imara açmayı düşünmüyor musunuz?” diyerek görüş ortaya koydu. Yönetim olarak doğru bir işlem yaptıklarını ileri süren Başkan Arda “Gaziemir'in planlanmamış yerlerini planlayıp sorunlarını çözmeye çalışıyoruz” dedi.

 

Yapılan tartışmaların ardından söz konusu önerge CHP meclis üyelerinden bir bölümü ile Ak Parti ve MHP meclis grupları ve bağımsız üyenin oylarıyla oy çokluğu ile ret edildi.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
25/03/2024 , 12:37:57
SİYASET
25/03/2024 , 12:27:09
SİYASET
25/03/2024 , 11:44:19
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin