GELENEK BOZULMADI. İKİ YAKADAKİ SEYDİKÖYLÜLER 'SEYDİ BABA LOKMASI'NDA BULUŞTU.
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
KÜLTÜR ve SANAT

GELENEK BOZULMADI. İKİ YAKADAKİ SEYDİKÖYLÜLER 'SEYDİ BABA LOKMASI'NDA BULUŞTU.

Facebook'ta paylaş
10/10/2022 , 20:51:03

2011’de Türkiye’de kurulan Seydiköylüler Derneği ile 1923 Mübadelesi ile Yunanistan’a göç etmiş Rumların 1978 yılında Seydiköy kültürünü yaşatmak için kurduğu Politistikos Syllogos Smyrnaion Mikrasiaton Vathillako  derneği ortaklaşa bir etkinliğe daha imza attı.

 

Dedeleri Seydiköy’de yaşamın Rumların kurduğu dernek düzenlediği kültür gezisinin bir durağı da İzmir ve Gaziemir’di.

 

Mihmandarlığını Politistikos Syllogos Smyrnaion Mikrasiaton Vathillako Dernek Başkanı Atena Roumeliotis’in üstlendiği kafile ayağının tozu ile ilk önce Seydi Baba Türbesi’ni ziyaret etti. Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari ve yönetim kurulunun ev sahipliğinde Seydi Baba Türbesi Rekreasyon Alanı’nda geçmiş anıların hayrına birlikte lokma döktüren Rum Kafile heyeti, suların ısındığı ve gerginliğin körüklendiği Ege’nin karşı kıyısından “Halkların kardeşliği” mesajını verdi.

 

Osmanlı döneminde yaşadığı ve yerleşim adını üzerinde kurulduğu vakfiyeden aldığı yerli Türklerin “Seydi Baba” olarak niteledikleri Seydi Mükeremeddin’in türbesinin (mezarının) Seydiköy’de bulunduğuna inanılıyor. Geçmişte Seydiköy’de yaşayan Rumlar’da aziz olarak niteledikleri Seydi Baba’nın türbesine değer veriyor. Geçmişte türbesinde mum yaktıkları Seydi Baba’nın anısını mübadele ile gittikleri yerde de yaşatmak isteyen Rumlar, O’na atfen bir de şapel inşa etmişler.

 

Türkiye’ye ve İzmir’e geldiklerinde Gaziemir’deki Seydi Baba Türbesini ziyaret etmeyi ihmal etmeyen Rumlar daha önce türbenin yer aldığı yerin mezbelelik halini görünce üzüntülerini kelimelere dökmekte hayli zorlanıyorlardı.

 

Halil İbrahim Şenol’un Gaziemir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde 2014 yılında taşınarak şimdiki rekreasyon alanına taşınan Seydi Baba taşınan türbesi ilçenin geçmiş yaşantısı ve geleneğini sürdüren sembolik bir özellik taşıyor. Öte yandan 2014 yapılmasına karşın rekreasyon alanında elden geçirilmeye ihtiyaç duyulan bir çok noktası, yetkililerin ilgisini bekliyor.    

 

YUNAN KAFİLESİ ANI EVİ’Nİ ZİYARET ETTİ

 

Seydi Baba’daki lokma töreninin ardından yürüyerek Gaziemir meydanında kahvelere geçen kafile, meydandan çay içerek soluklandı. Daha sonra Anı Evi’ne ziyarette bulunan Yunan Kafilesi buradaki geçmiş yaşantıların izlerini sergilenen objeler üzerinden takip ettiler. Yerli Rumların fotoğraf ve 19.Yüz yıl yerleşim alanı maketini ilgiyle inceleyen heyet, Seydiköy’ün Cumhuriyet dönemi kültürünü yansıtan fotoğraf ve objeler ile de yakından ilgilendiler.

 

DERNEK BİNASINDA SÜRPRİZ KARŞILAMA

 

Anı Evi’nden Seydiköylüler Derneği’ne geçen Yunan kafilesi burada Seydiköy Fasıl heyetinin yaptığı canlı müzik performansı ile karşılandı. Ev sahibi Türkler ile Seydiköy’e misafir gelen Rumlar ritmik müzikle hep birlikte oynadılar. Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari’nin kısa bir hoş geldiniz konuşmasının ardından söz alan Politistikos Syllogos Smyrnaion Mikrasiaton Vathillako Dernek Başkanı Atena Roumeliotis gösterilen misafirperverliğe çok teşekkür etti.

DOSTLUK YEMEĞİNE İZMİR’DE BULUNAN YUNAN MİLLETVEKİLİ DE KATILDI

 

Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari ve dernek yönetim kurulu geleneksel olarak konuk kafileye yemek verdi. Fermaki Restoran’da düzenlenen yemeğe bir programı dolayısıyla İzmir’de bulunan Selanik bölgesi milletvekili Savvas Athanasiadis’te yemeğin ilerleyen saatlerinde iştirak etti.

 

Yemekte konuşan Seydiköylüler Derneği Başkanı Hakan Süvari, ilk olarak 2004’te dönemin belediye başkanı Adnan Yüksel’in başlattığı ve daha sonraki yıllarda dönemin belediye başkanı Halil İbrahim Şenol’la devam ettirilen kültürel gezi ve etkinlikleri yeni süreçte de Seydiköylüler Derneği olarak sürdürdüklerinin altını çizdi. Geçmişte buralarda yaşamış olan ve 1923 nüfus mübadelesiyle Yunanistan’ın Selanik kentine göç etmiş Rumlar ile geçmişte bu ülkede yaşamış ve mübadele ile Türkiye’ye, Seydiköy’e yerleşmiş Türklerin benzer, ortak kültürlere sahip olduğuna vurgu yaptı. Süvari “Bir birimizin dilini çok iyi bilemesek bile duygularımızla, müziklerimizle birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Her iki halkta barış içinde yaşamayı arzu ediyor” dedi. Gezinin ve geçmiş yaşantıların anısına Sami Denktaş yapılan bir maketi de hediye eden Başkan Süvari dernek olarak gelecek ilkbaharda da benzer bir geziyi de kendilerinin organize edeceğini bildirdi.

 

Politistikos Syllogos Smyrnaion Mikrasiaton Vathillako Dernek Başkanı Atena Roumeliotis’te yaptığı konuşmada barış mesajları verirken, gösterilen misafirperverliğe bir kez daha teşekkür etti. Dernek başkanının şahsında Seydiköylüler Derneği’ne bir tablo hediye eden konuk dernek başkanı davete katılan dernek yöneticilerine de Yunanistan’dan getirdikleri ürünlerden hediye etti.

 

Neşe içerisinde yenilen akşam yemeği sırasında canlı müzik performansının etkisine kapılan davetliler geç saatlere değin hep birlikte dans ettiler.

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/04/2024 , 10:36:53
SİYASET
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin