Fuarlar, bayramlar, O güzel insanlar…
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

Fuarlar, bayramlar, O güzel insanlar…

Facebook'ta paylaş
65 doğumluların çocukluklarını yaşadığı 1970'li yıllarda İzmir Fuarı denildiğinde akılda kalan İzmir'in düşman işgalinde kurtuluş günü olan 9 Eylül'le birlikte bir bütünlük içinde kutlanıyor olmasıydı…
04/07/2018 , 14:14:31

 

İzmir Enternasyonal Fuarı ilk açıldığı 1931 yılından günümüze 86 yıl geride kaldı.

İzmirli olup ta Fuar anısı bulunmayan birine rastlamak imkânsızdır bu kentte!

Bizlerin yaş grubunda olanların, bizden öncekiler ve bizden sonrakilerin anıları farklılık içerse de kentlinin ortak hafızasında İzmir Fuarı'nın bir ayrıcalığı hep olmuştur.

65 doğumluların çocukluklarını yaşadığı 1970'li yıllarda İzmir Fuarı denildiğinde akılda kalan İzmir'in düşman işgalinde kurtuluş günü olan 9 Eylül'le birlikte bir bütünlük içinde kutlanıyor olmasıydı…

Fuar 26 Ağustos'ta açılır Eylül ortasında sonlanırdı. İlk on günlük bölüm uluslar arası kalan kısmı ulusal bölüm olarak değerlendirilirdi.

İzmir merkezinde oturanlar gibi kentin kırsal ilçeleri, kasaba ve köylerinde fuar ve 9 Eylül hareketliliği yaşanırdı…

1970'ler çocukların İzmir'i sanki daha bir başkaydı.

Varyant’ın üzerinden Konak'a inen Atlı Süvariler ve ardından askeri ve sivil kurumların resmigeçit töreni ve taze mersin yapraklarıyla süslü üstü açık kasalı kamyonlar üzerinden Varyant boyunca sıralanan vatandaşlara ve çocuklara oyuncakların dağıtılması hala aklımızda!

70'lerin Varyantı, Eşrefpaşa'sı, Kadifekale'si, Halil Rıfat'ı, Hatay'ı bir başkaydı…

Fuar stantları, yabancı ülke pavyonları ve her zaman merak edilen Sovyetler pavyonu ve dağıtılacak tanıtım broşürleri merak edilirdi.

Paraşüt Kulesi çevresindeki kalabalık Türk Hava Kurumu standı, Milli Piyango'su, Beş atış 25 halkaları ilginç satış stantları vs. ayrı bir renklilik katardı fuara!

Tariş pavyonu, Çaykur ona keza!

Lunaparkı, gazinoları aile çay bahçeleri ve Akasya Aile Çay Bahçesi ve gazinosunda gündüz matineleri… Zeki Moren'i, Ferdi Tayfur'u, Ajda Pekkan'ı, Nejat Uygur'u, Bal Arıları eğlenceyle dolu bir yerdi İzmir Fuarı…

O günlere dönmek elbette imkânsız, bir kere insanların sosyal yaşantıları ve bakış açıları, giyimleri, tarzları bambaşkaydı…

TRT'nin sınırlı saatlerdeki yayınları insanları evde tutmaya yetmezdi!

Kaçak, San Francisco Sokakları, Baretta haricinde tv başında adeta kilitlenen olmazdı.

Eşrefpaşa'da büyüyen her genç gibi yaz akşamları haftada en az bir kez sinema izlemeye giderdik.

Küçük Kulüp’ü, Hayal’i, Zafer sinemaları, kışın Şenocak'ı, Bizim’i, Konak’ı, Sema’ ve Çınar sinemaları çoğu kez kapalı gişe oynardı!

Yaz akşamlarında sinema çıkışında aileler gruplar halinde sokak ve caddeleri kaplardı. Sinema sonrası Eşrefpaşa Camii’nin çaprazında, Olimpiyat Pastanesi’nin yanındaki çorba salonunda tavuk suyu çorba içmek bir harikaydı. Bazen de Hayal Sineması’nın yanındaki ekmek arası kokoreç yemek farklıydı.

Komşuluk ilişkileri öylesine samimi ve ayrımsızdı ki, aileler komşularıyla birlikte tuttukları vasıtayla büyükler, küçükler, delikanlılar genç kızlar ve çocuklar hep birlikte deniz keyfi dahi yapardı.

O yıllarda toplum yaşamı böylesine samimi, özgür ve keyifli olurda İzmir’İn Fuarı ve bayramları doğal olarak bir başka yaşanırdı!

Eşrefpaşa Varyant'taki meydanın adı gerçekte de öyle yaşandığı içindir Bayramyeri!

Bayramyeri muhit olarak bir tane olsada Eşrefpaşa’nın büyük caddelerinde ve boş arazilerinde çocuklar için bayramyerleri dahi vardı!

Bayramlarda semtin geniş boş arazi ve caddelerinde dahi bayramyerleri vardı…

Bayramlarda ailedeki ve mahalledeki hiç bir çocuk harçlıksız kalmazdı!

Şimdi imkanlar öylesine geniş olmasına karşın eski coşkuları günümüz çocuklarına yaşatmak keşke mümkün olsaydı!

Nerede o eski günler, o insanlar!

Galiba şairin dediği gibi:

O güzel insanlar, güzel atlarına binip buralardan uzaklaştılar...

 

Varol ZENGİNOBUZ
30/08/2017 , 15:24:24
ATAM
Sizce bu tesadüfmü? Bir insan 1881 de doğacak 19 yıl sonra İstanbul'a gelecek 19 yıl sonra Samsun'a çıkacak ve çıktıktan 19 yıl sonra ölecek. Üstüne üstelik Samsun'a 19 kişiyle çıkacak ve o tarih 19 mayıs 1919 olacak... Çanakkale'ye 57. alaya atanacak sonra da öldüğü yaş 57 olacak,hiç bunlar etmiyormuş gibi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 19 harf olacak. İşte dünya lideri olmak böyle birşey olsa gerek....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin