Belediye İş’ten Gaziemir işçisine tazminat desteği
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

Belediye İş’ten Gaziemir işçisine tazminat desteği

Facebook'ta paylaş
26/11/2022 , 01:02:12

Gaziemir Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yapan Türk İş’e bağlı Belediye İş Sendikası, haksız yere tazminatsın olarak işten çıkarıldığı mahkeme tarafından tespit edilerek işe iade kararı aldıran belediye işçisine sahip çıktı. Belediye İş yaptığı basın açıklamasında Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın inadı, hırsı yüzünden aldığın yanlış kararlarla kamu zararına yol açıp, belediyeyi zarar uğrattığı ifade edildi

 

22 yıldır Gaziemir Belediyesi’nde çalıştığı ve sendika yöneticisi olduğu halde 12.12.2019 tarihinde tazminatsız olarak işten çıkarılan Zafer Saylan’ın hak mücadelesi lehine sonuçlandı. Belediye yönetimi belediyeye ait Gazi-Bel’de çalışan işçisinin lehinde çıkan kararı istinafa taşıdı. Buna karşın istinaf mahkemesi de Belediye İşçisi Zafer Saylan’ı haklı bulan kararı onayladı. Böylece; İstinaf Saylan’ın işe iadesine karar verdi. Ancak Saylan’ı iş başı yaptırmadı.  48 bin TL değerindeki 4 aylık ücretinin ve 6 aylık işe başlatmama tazminatını ödeyen belediye yönetimi 380 bin TL’lik kıdem tazminatı içinse taksit istedi. Saylan ise belediyeden gelen 10 taksitle ödeme teklifini kabul etmedi.

Gaziemir Belediyesi’nin işçilere karşı gösterdiği tutumu protesto eden Belediye İş Sendikası, Gaziemir Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yaparak işçisine destek verdi.

Sendika yaptığı basın açıklamasında özetle şu görüşlere yer verdi:

 

“Başkan, Halil Arda, arkadaşlarımızı hukuksuzca işten atıp, üyelerimizi sendikamızdan istifaya zorladığı zaman  ‘Belediye-İş’in bir gözü Gaziemir’de işçi düşmanı Halil Arda'nın üstünde olacak. Her hukuksuzluğunda onun kapısında olacağız’ demiştik. Yine, Halil Arda’nın yaptığı, hukuksuzluk, adaletsizlik ve vicdansızlık için buradayız. Ne yazık ki ülkemizde hukuka ulaşmak kolay değil. Ancak mücadeleyle, bilinçle kararlılıkla hukuka ulaşabiliyorsun. Onda da yanında bir dayanağın sendikan varsa mümkün oluyor.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından Gaziemir Belediye Başkanı olan Halil Arda’nın, aklına gelen ilk icraat işçi çıkartmak oldu. Sendikamızdan da işten çıkartmalara karşı sessiz kalmasını istemiş, biz de ‘tek bir üyemiz de kalsa, böyle ahlaksız bir teklifi kabul etmiyoruz’ demiştik. Başkan Halil Arda’nın işçi çıkartma teklifini kabul etmeyince başkanın tüm adamları Genel-İş’in örgütlenme uzmanı gibi çalışmıştı. Başkan Halil Arda bu süreçte engel gördüğü, kıdemi 7 ila 22 yıl arası olan 28 belediye emekçisini sudan gerekçelerle, haksız, hukuksuz bir şekilde işten attı. Ardından da yandaş Genel-İş’i belediyeye getirmenin diyetini her zaman 2 yıllık yapılan toplu sözleşmeyi 3 yıllık yaparak işçilere ödetti. Birinci yıl yüzde 15, ikinci yıl yüzde 20, üçüncü yıl enflasyon. Bu hayat pahalığında Gaziemir emekçilerini 6500 TL ortalama ücretle yoksulluğa mahkûm etti.

 

O dönem Şubemizin yönetim Kurulu üyesi olan Zafer Saylan arkadaşımız, 1999’dan beri, 20 yılı aşkın süre yağmur demeden çamur demeden sıcakta soğukta emek verdiği, gençliğini verdiği Gaziemir İmar Teknik ve Turizm Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.’den 12.12.2019 tarihinde işte bu yüzden, haksızca, hukuksuzca atıldı. O güne kadar bir gün bile ceza almayan Zafer Saylan’ın tek suçu, sendikası Belediye-İş’e sahip çıkması, Başkan ve adamlarının baskısına rağmen sendikasından istifa etmemesiydi. Gerçeklerin er yada geç ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır. Zafer Saylan arkadaşımız sendikamızın hukuksal desteği ile Belediye Başkanı Halil Arda’nın hukuksuzluğuna karşı verdiği mücadeleyi kazandı. Mahkeme,  feshin geçersizliğine, Zafer Saylan’ın işe iadesine karar verdi.

Yani İzmir Bölge Mahkemesi Halil Arda’ya, ‘Sen Zafer Saylan’ı işten atmakla hukuksuzluk yaptın,

toplu sözleşmenin gereklerini yerine getirmedin’ dedi. ‘Bu hukuksuzluğun yüzünden önce dört aylık brüt ücreti tutarında tazminat ödeyeceksin, eğer işe almazsan,  ek olarak 6 aylık brüt ücreti tutarında tazminat ödeyeceksin’ dedi. Ayrıca ‘kıdem tazminatı başta olmak üzere tüm haklarını ödeyeceksin’ dedi. Şirket kıdem tazminatı dışındaki tazminatları ödedi. Ama kıdem tazminatını kredi kartı taksiti gibi on taksitte öderim diyor. Yani senin hakkın olan parayı harçlığa çevirerek sana öderim diyor.

Bu vicdansızlıktır. Kıdem tazminatı işçinin hayali, umududur. Bu enflasyon ortamında, işçinin alın terini, parça parça ödemeyi teklif etmek vicdansızlıktır. Emek ve emekçi düşmanlığıdır. Halil Arda belediyeye iş yapan, müttehitlere, esnafa borcunu bu enflasyon ortamında fark ödemeden on taksit yapabilir mi? Hayır? O da çok iyi biliyor yapamaz. Ama karşısında hakkını arayan işçi olunca  ‘Ali kıran baş kesen’ kesiliyor. Ama yağma yok, Belediye-İş var. Başkan Halil Arda tarafından işten atılan 28 arkadaşın davalarının bir çoğu bitti, bir kısmı da devam ediyor. Biz inanıyoruz ki, hukuksuzca işten çıkarılan arkadaşlarımız da davalarını kazanacak. Çünkü, lafa gelince haktan hukuktan bahseden Başkan Halil Arda, icraata gelince  hukuksuzluğa, adaletsizliğe imza atıyor. Çünkü, lafa gelince iktidarı, yandaş sendikaların icraatlarını eleştiren Halil Arda, icraata gelince, üyelerimizi sendikamızdan istifaya, Genel-İş’e üye olmaya zorluyor. Halil Arda’nın ağzından demokrasi, özgürlük, hak, hukuk sözcükleri dökülse de sıra icraata gelince, kendisi tel tel dökülüyor. Haksız hukuksuz kararlarınla önce işçileri açlığa yoksulluğa terk ediyorsun. Sonra da halkın vergilerini bir inat uğruna, tazminat diye, vekalet ücreti diye çar çur ediyorsun. İşçi lehine biten ve bitecek olan 28 davada ödenen tazminatlar, her dava için avukat vekâlet ücreti, arabulucu parası trilyonları buluyor. Başkan Arda, işçiye hukuksuzluk yaptığı için ödenen bu paraları kendi cebinden ödese, bu hukuksuzluklara devam edebilir mi? Başkan Halil Arda inadın, hırsın yüzünden aldığın yanlış kararlarla kamu zararına yol açıp, belediyeyi zarar uğratıyorsun.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/04/2024 , 10:36:53
SİYASET
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin