SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK, SİGORTALI İŞÇİ ÇALIŞTIRMAKTAN ÇOK DAHA MALİYETLİ VE RİSKLİ
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
EKONOMİ

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK, SİGORTALI İŞÇİ ÇALIŞTIRMAKTAN ÇOK DAHA MALİYETLİ VE RİSKLİ

Facebook'ta paylaş
06/11/2023 , 11:50:39

     Gaziemir Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Vahit Çapraker, bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti, bu durumun tespiti halinde işverene kesilecek cezanın, ödemesi gereken  primin yaklaşık 5 katı olduğunu hatırlattı. Çapraker “İşverenlerimiz yüksek idari para cezalarıyla karşılaşmamak ve iş kazası gibi durumların vuku bulması durumunda adli ve ağır ceza karşılaşmamak için kayır dışı istihdamdan kaçınmalıdır” dedi.

     İşverenlerin işe alımlarda yapması gerekenler hakkında da bilgi veren Gaziemir Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Vahit Çapraker konuyla ilgili şu bilgileri verdi;

     “İşyerinizi en geç, işçi çalıştırmaya başladığınız gün iş yeri bildirgesiyle; Çalıştırdığınız işçiyi, çalıştırmaya başladığınız tarihten en geç 1 gün önce, sigortalı işe giriş bildirgesiyle; Çalıştırdığınız sigortalının işten ayrılması halinde, en geç 10 gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile SGK'ya bildirmelisiniz.

     Bildirdiğiniz işçilerinize ait sosyal güvenlik primlerini ise takip eden ayın sonuna kadar ödemeniz gerekmektedir.

     Prim ödemelerinizi SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla veya kredi kartı ile yapabilirsiniz.

Ülkemizde işverenlerin üzerindeki mali yükleri azaltarak kayıtlı istihdamı arttırmak amacıyla 17 farklı sigorta prim teşviki uygulanmaktadır. Bu teşvikler neticesinde, sosyal güvenlik primlerinin önemli bir kısmı hazine tarafından karşılanmaktadır.

     Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti, ödeyeceğiniz primin yaklaşık 5 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler sizden talep edilebilir.

     Ay içinde çalıştırdığınız sigortalıların prime esas kazançlarını (brüt ücretlerini), çalıştıkları gün sayılarını ve mesleklerini de içeren bilgilerini izleyen ayın 26'sı saat 23:59'a kadar muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile, SGK'ya bildirmelisiniz. SGK'ya bildirdiğiniz işçilerinize ait sosyal güvenlik primlerini ise takip eden ayın sonuna kadar ödemeniz gerekmektedir.

     Kayıt dışı istihdam: Çalışanların SGK'ya hiç bildirilmemesi, çalışma sürelerinin ya da ücretlerinin eksik bildirilmesidir.İş yerinizde kayıt dışı istihdam tespiti halinde, yüksek idari para cezaları ile karşılaşırsınız. İş kazası durumunda adli ve ağır idari sorumluluklar doğar. Teşviklerden yararlanamazsınız. Yapılan tespitlerde; Bir işçinin 1 gün dahi sigortasız çalıştırılması durumunda aylık en az 26.829 TL (2023 yılı için, 2024 yılı güncellenen rakam ile) idari para cezası uygulanabilmektedir. Ayrıca bildirilmeyen bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. Çalıştırdığınız işçilerin ücretlerinin eksik bildirilmesi durumu, kayıt dışı istihdam olarak

değerlendirilmektedir. Bu durumda aylık asgari ücretin 1/10'undan az, 2 katından fazla olmamak üzere tespit edilen prime esas kazanç tutarında ceza uygulanmaktadır. Çalıştırdığınız işçilerin meslek kodları, iş yerinde fiilen yaptıkları işe uygun şekilde bildirilmelidir. Aksi durumda her bir ay için 1 asgari ücreti geçmemek üzere sigortalı başına asgari ücretin 1/10'u tutarında ceza ile karşılaşabilirsiniz. Sigortalı işçi çalıştırır, primlerinizi düzenli öder ve gerekli belgeleri SGK'ya yasal süresi içinde iletirseniz siz de sigorta prim teşviklerden yararlanarak çok büyük maliyet avantajı sağlayabilirsiniz. Türkiye çapında 5 ve daha fazla çalışanı bulunan iş yerlerinin işçilerine yapacakları ücret ve her türlü ödemenin banka aracılığı ile gerçekleştirilmesi

zorunludur. İşçinizin iş kazası geçirmesi halinde derhal kolluk kuvvetlerine ve kazadan sonraki 3 iş günü içinde SGK' ya bildirmelisiniz. Bu bildirimin yapılmaması durumunda iş yerinin büyüklüğü ve tehlike sınıfına göre 46.587 TL'ye kadar (2023 yılı için) idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca Kurumun sigortalıya yapmış olduğu masrafların (sağlık yardımları ve sigortalıya veya yakınlarına yapılan ödemeler) tarafınıza rücu edilmesi söz konusu olabilir. Çalıştıracağınız kişi yabancı uyruklu ise önceden çalışma izni almanız gerekmektedir. Çalışma izni başvurunuzu https://ecalismaizni. csgb.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Çalışma izni olmadan yabancı işçi çalıştırılması durumunda 35.815 TL'ye kadar (2023 yılı için) idari para cezası uygulanır. ‘Huzurlu bir toplum güçlü Türkiye için kayıt dışı çalışmayın, çalıştırmayın!”

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
27/04/2024 , 10:36:53
SİYASET
26/04/2024 , 10:14:08
AKTÜEL
25/04/2024 , 10:43:09
GAZİEMİR
24/04/2024 , 18:56:48
GAZİEMİR
24/04/2024 , 11:43:42
YAŞAM / MAGAZİN
23/04/2024 , 13:37:14
AKTÜEL
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin