İzmir’de yaşayan yabancılara Türkçe kursu
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler
AKTÜEL

İzmir’de yaşayan yabancılara Türkçe kursu

Facebook'ta paylaş
İzmir’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar Türkçe konuşmayı Konak Belediyesi’nin açtığı ücretsiz Türkçe kursunda öğreniyor.
16/11/2017 , 09:07:20

Küba'dan İran'a, Rusya'dan Avustralya'ya, Meksika'dan Nijerya’ya dünyanın dört bir köşesinden gelip İzmir'e yerleşmiş yabancılar Basmane'deki kurs merkezinde aldıkları eğitim ile Türkçelerini hızla geliştiriyor. Konak Belediyesi'nin ücretsiz Türkçe kursu sayesinde yaşadıkları kente ve topluma daha çabuk uyum sağlayan, komşuları ile daha iyi anlaşabilen ve iş bulmaları kolaylaşan yabancı konuklar ders saatlerini kaçırmıyor.

 

YOĞUN İLGİ VAR

 

Konak İlçe Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde verilen ücretsiz Türkçe kursuna bu yıl da yoğun ilgi var. İki grupta hafta içi her gün verilen kursa şuanda 20 kişi katılıyor. Suriye ve İran’dan gelip İzmir’e yerleşen göçmen aileler de kursa gelenler arasında yer alıyor. Kursiyerlerin neredeyse tamamı ülkelerinde üniversite eğitimi almış, meslek sahibi kişilerden veya üniversite okuyan öğrencilerden oluşuyor. Yabancı kursiyerler arasında müzisyen, mimar, makine mühendisi, tekstil mühendisi, avukat, moda tasarımcısı gibi mesleklerden kişiler de bulunuyor. Kursa gelenler arasında Konak'ta yaşayanlar olduğu gibi, İzmir'in farklı ilçelerinden gelen kursiyerler de yer alıyor.

 

YABANCI GELİNLERİN EĞİTİM YUVASI

 

Birkaç yıl önce bir Türk’le evlenip İzmir’e yerleşen yabancı gelinler, eşleri ve komşularıyla daha iyi Türkçe konuşabilmek için kursa gelirken, bazıları da iş bulmak ve üniversite eğitimlerine devam edebilmek ve sertifika alabilmek için kursa geliyor.

Türkçe kursuna gelen yabancıların en genci ise 19 yaşındaki İranlı Haniyeh Zamani. Liseyi ülkesinde bitirmiş olan Zamani, Türkiye'de bir üniversite okumak için sınavlara hazırlanıyor.  Eğitimini Türkiye’de devam ettirmek istediğini dile getiren Zamani, sınava girene kadar ki süreçte Türkçesini ilerletmek amacında olduğunu söylüyor. Bir buçuk yıldır İzmir’de olan Zamani, kurs sayesinde farklı kültürlerden insanları da tanıdığını belirterek, “Karşılıklı iletişime girerek farklı kültürleri tanıma fırsatımız oldu. İran Azerisi olduğumuz için Türkiye’ye gelmeden önce Türkçeyi çok az biliyordum ama bu kurs sayesinde daha iyi öğrendim ” dedi.

 

İZMİR’İ ÖZLÜYORLAR

Küba’dan müzik yapmak için Türkiye'ye gelen İbis Maria Guarnaluse da 7 yıldır İzmir’de yaşıyor. Türk eşinden ayrılmış olsa da İzmir’i çok sevdiğini ve müzik yaşamını burada devam ettirmek istediğini dile getiren Guarnaluse, ülkesi Küba’ya bir daha dönüp dönmemekte ise kararsız. İbis Maria, Türkçe şarkılar söylemek ve daha iyi Türkçe konuşmak istediği için Konak Belediyesi'nin Türkçe kursuna geldiğini dile getirdi. Tüm kursiyerler Türkiye’yi ve İzmir'i çok sevdiklerini belirterek, "Ülkemize tatille gittiğimizde bile İzmir’i çok özlüyoruz" dedi.

 

ÇOK AZİMLİLER

 

Kursu veren Türkçe öğretmeni Funda Hayran da öğrencilerin azminden ve ilgisinden çok memnun. Hayran, “Kursiyerlerimiz Türkçe öğrenme konusunda çok hevesli. Bu da öğrenmelerini kolaylaştırıyor. A1, A2 ve B1 seviyesinde 3 kur var. A1 ve B1 olmak üzere iki gurupta öğrencimiz mevcut. Türkçeleri daha iyiye gidenleri bu yıl ilk kez B1 grubunda topladık. Resmi işlemler için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika isteniyor. Konak Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde verilen bu kursta hiç bir ücret alınmadan bakanlık onaylı sertifika veriyoruz. O nedenle de yoğun talep görüyoruz. Yılsonunda da tüm kursiyerlere sertifika vereceğiz” dedi. Yetkililer, dışarıdaki Türkçe kurslarının ücretli ve yüksek rakamlar olması nedeniyle semt merkezindeki kursun yoğun talep gördüğünü, bu nedeniyle de bu yıl Agora Semt Merkezi’nde de Türkçe kursu açıldığını dile getirdi.

 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 15:06:56
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08
SİYASET
25/03/2024 , 12:37:57
SİYASET
25/03/2024 , 12:27:09
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin